Index Vakbarát Hírportál

16 kutatás, amiről úgysem hiszi el, hogy tinik csinálták

2016. május 13., péntek 15:24

Több mint 1700, még gyerekcipőben járó, tinédzserkorú vagy éppen hogy 18 éves diák gyűlt össze a világ legnagyobb innovációs versenyén, az Intel International Science and Engineering Fairen (ISEF), hogy bemutassák egyáltalán nem gyerekcipőben járó projektjeiket. Szubjektív lista következik: nehéz ennyiből válogatni, és kicsit már értenem kellett hozzá, hogy egyáltalán felfigyeljek valamire, sőt az ugye teljesen egyedi, kit milyen problémák fognak meg. Ha nem négy órám lett volna bejárni az egész kiállítást (amit idén Phoenixben tartanak, de minden évben vándorolnak), még több kutatás szerepelne itt.

A listában nincs semmiféle sorrendiség, így jutottam el standról standra. Ahhoz képest, hogy még középiskolások, elképesztő felnőttes dolgokkal foglalkoztak a részvevők, néha az volt az érzésem, hogy doktori szintet közelítő válaszokkal. A hardverek közül több még csak prototípus, de a teljesítmények így is elképesztőek.

  1. Egy amerikai srác a már meglévő forgalmi kamerák adataira építve olyan szoftvert fejlesztett, ami valós időben kiszűri a veszélyes (például részeg) vezetőket, az alapján, hogyan mozognak, és értesíti a rendőröket;
  2. Az egyik török srác továbbfejlesztette a QR-kódokat: színeket is adott hozzá, ezzel még több információ tárolható el bennük. A színezésnek köszönhetően új információkhoz is juthatuk: például, ha idővel színt cserélő anyagra nyomtatjuk például egy étel lejárati idejét, akkor a szkennelésből kiderül, még meddig jó.
  3. Egy amerikai lány továbbfejlesztette a DARPA technológiáját, a hanggal oltót: poroltó helyett hanghullámokkal lehet eloltani a tüzet. Idén már a tavalyihoz képest is továbbfejlesztett modellel jött.
  4. Az egyik amerikai srác olyan falat fejlesztett, ami jól fogja a hangot. Több fiatalabb testvére volt, nem bírta annyira a zajt. Talált olcsó megoldást is, igaz, az csak a mély frekvenciákat fogja meg, de a legtöbb embert ezek zavarják.
  5. Egy török csapat biztonságos medencét fejleszt: lézerrel és nyomásérzékelővel érzékeli, ha valaki fullad és lesüllyedt, ilyenkor felemelkedik a padlóról egy szerkezet és kiemeli;
  6. Egy amerikai srác könnyen használható közlekedési eszközt fejlesztett időseknek és mozgássérülteknek, amivel könnyebben lehet több irányba mozogni, mint mondjuk tolószékkel.
  7.  Több csapat is fejlesztett művégtagokat: vannak, amik jobbak a mostaniaknál, mert precízebb, mások olcsók, megint mások a természetes izommozgást használják fel a pótvégtag mozgatására is. A kedvencem a bőr elektromos jeleinek változásával tudott mozogni.
  8. Egy amerikai srác olyan bukósisakot fejleszt, amivel elkerülhetők az ütközések kereszteződésekben. A sisak figyelmeztet a közelgő autókra.
  9. Pár brazil srác szuperolcsó, IP-alapú telefonközpontot rakott össze, pár száz dollárból, ráadásul a szerver egy laptopon is elfut, és analóg gépeket is be lehet kötni a rendszerbe. Saját iskolájuk már ezt használja, de több intézmény kereste már őket.
  10.  Egy indonéz csapat újrahasznosítható anyagokból rakott össze olcsó biciklis maszkot;
  11. Egy amerikai lány egerekben már CISPR-génszerkesztéssel gyógyítani tudja a HIV-et (a CCR5 génnel immunissá tesz);
  12. Jordán lányok olyan kabátot fejlesztettek, ami szimulálja az ölelést. Autistáknak erre sokszor szükségük van, amikor szoronganak, őket célozzák vele;
  13. Egy amerikai srác kutatásában kimutatta: extrém módon összefügg a későbbi fizetéssel és a megszerzett jegyekkel, hogy a pályaválasztó gyerekek kikérdezik-e  a szülőket, tanárokat és elmennek-e a pályaválasztási tanácsadókba. Akik igen, jobban teljesítenek.
  14. Hasonló összefüggést vizsgáltak ír lányok: azt, hogy a szülők alkoholfogyasztása összefügg-e a gyerekek későbbi alkoholizmusával. Az eredményeik meglepő része, hogy az apánál egyértelmű az összefüggés, míg az anya hatása nem ennyire egyértelmű.
  15. És persze Király Szilva őssejtes kutatása, illetve
  16. Bálint Karola androidos szoftvere, ezekről itt írtunk részletesebben.

Rovatok