Index Vakbarát Hírportál

Itt az első kép a legújabb magyar vadászgépről

2016. május 17., kedd 17:38

Egy nappal a legújabb svéd vadászgép, a Gripen E bemutatója előtt történt valami olyasmi, ami a magyar légierőnek is fontos: a magyar delegációnak a Saab linköpingi gyárában bemutatták azt a gépet, amelyet az egy éve, 2015. május 19-én Csehországban összetört 42-es oldalszámú Gripen helyett kapunk majd.

Sajnos az esemény nem volt sajtónyilvános, ezért csak ezt az egyetlen fényképet sikerült szereznünk. A fényképen (a magyar delegáció, a honvédség, a magyar és a svéd légierő, illetve a Saab képviselői mellett) látszik, hogy egy, korábban a svéd légierőben szolgált, valószínűleg onnan már konzervált, vagyis raktáron tartott repülőt szerelnek át a magyar igényeknek megfelelően. Erre azért van szükség, mert a két, a magyar légierőnek épített kétüléses Gripenből nem készült már több, így a korábban a svédek saját használatra gyártott darabjai közül választottak egyet. Ezért lehet, hogy a gépen még a svéd felségjelzés látható, a magyar színek majd csak később kerülnek fel.

Korábbi információk szerint mintegy kilenc-, kilenc és félmilliárd forintba kerül a csehországi repülőtér betonjáról leszállás közben lefutott és darabokra tört, kétüléses gép pótlása. 2015-ben két Gripent ért baleset, eddig ez a mostani fénykép a legbiztosabb jele annak, hogy valóban halad a két gép pótlása. A másik, Kecskeméten megsérült gépről csak annyit tudni, hogy dolgoznak rajta, egy darabig hazánkban javították, de forrásaink szerint azóta már Svédországba szállították, hogy ott folytassák a munkát, de hivatalosan nem tudni, pontosan milyen pénzügyi konstrukcióban valósul meg a javítás. A pletykák szerint ugyanis a második balesetnél azért kellett hasra tennie a gépet a cselekedetéért később kitüntetett pilótának, mert technikai probléma miatt nem tudta se behúzni, sem kiereszteni a vadászgép orrfutóművét.

Rovatok