Index Vakbarát Hírportál

Mindenbe beleszól a Google

2016. május 19., csütörtök 00:18

A keresőóriás megtartotta az éves fejlesztői konferenciáját, ahol bemutatott egy új hangvezérelt asszisztenst, egy hozzá passzoló otthoni vezérlőközpontot, egy szöveges és egy videós csevegőklienst, valamint az Android új verzióját. A Google I/O 2016 konferencia fókuszában a gépi tanulás állt.

Nemsokára nagykorú lesz a Google, és a 17 év alatt felépített keresőbiznisz nagy változások elé néz. Az már kiderült a Google I/O konferencián, hogy a keresőcég elképesztő energiákat fordít a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a számítógépes képfelismerés fejlesztésére, csak azt nem tudni még, hogy miként fogják ehhez igazítani a jövő jól jövedelmező hirdetéseit.

Egyik nagy bejelentés a Google Assistant, egy hangvezérelt virtuális asszisztens volt. Ez sokkal közelebb áll ahhoz, amit az Apple Siri és a Microsoft Cortana tud, nem olyan béna, mint a most elérhető Google Now. Ideje is volt előre lépni, mert közben a verseny is élesebb lett. Ott van az Amazon Echo, a Facebook Messenger asszisztense, valamint a nemrég bemutatott Viv is.

A Google Assistant is abban erős, mint a Viv, azaz megérti az összetettebb kérdéseket, és emlékszik arra, hogy korábban miről volt szó. Így ha azt mondjuk neki péntek este, hogy moziba akarunk menni, és utána megkérdezzük, hogy mit játszanak ma, akkor a közeli mozikból előkeres olyan filmeket, amelyek valószínűleg tetszenének nekünk. Ha hozzáteszünk csak annyit, hogy ezúttal a gyerekeket is vinnénk, automatikusan a mozifilmek ajánlatát pontosítja, és nem dob elő találatokat babakocsikról. Innen pedig már csak néhány lépés, szintén szóban, hogy lefoglaljuk a négy mozijegyet.

Sundar Pinchai, a Google vezérigazgatója azt mondta, hogy az USA-ban már minden ötödik keresés hanggal történik, szóval ennek elég nagy piaca lesz a jövőben. Hogy a kereséshez már a mobilt se kelljen elővenni, arról pedig a Google Home nevű otthoni vezérlőközpont fog gondoskodni. Ezt a Chromecast csapat rakta össze, és lesz benne hangszóró, hogy önálló zenelejátszóként is működjön, meg egy rakás mikrofon, hogy jól hallja az utasításainkat, akár a szoba túlsó feléből is. 

A Google Home segítségével beállíthatunk ébresztőt vagy időzítőt, írathatunk bevásárlólistát, feljegyezhetünk és módosíthatunk naptárbejegyzéseket, és kapcsolgatni tudjuk a lámpákat meg a termosztátot, persze mindent hangosan kiadott utasításokkal. A Google a zenelejátszási képességeivel próbálja eladni a Home központot, hiszen ugyanaz a motorja, mint a Chromecastnak. Felcsatlakozunk vele a wifire, és a Google Play vagy a Spotify kínálatából hallgathatunk dalokat. Ha több Chromecast is van a lakásban, más hangszórókra kötve, akkor a Home segítségével bármely szobában elindíthatjuk a zenelejátszást.

Mivel a Google-nek van egy jól bejáratott csevegőkliense, a Hangouts, meglepetésként ért minket, hogy egy intelligenciával felvértezett, Allo nevű csevegőprogramot is bemutattak az I/O-n. Az Alloban az intelligencia abban segít, hogy felajánl néhány lehetséges válaszokat, hogy kevesebbet kelljen gépelni, és néhány gombnyomással tudjunk üzenetet küldeni. Itt már a képfelismerő algoritmusok is működésbe lépnek,

a Google 90 százalék pontossággal megállapítja, hogy az általunk megosztott képen látható kutya valóban cuki-e.

De még a kutya fajtáját is felismeri, és beleszövi az információt a lehetséges válaszüzenetekbe.

Ennél talán egy fokkal hasznosabb (bár kevésbé szórakoztató), hogy képről azonosítja az ételeket, és pár üzenetváltással a tányérnyi kagylós tészta fotójától egészen addig eljuthatunk , hogy a Google által előkeresett ajánlatok alapján asztalt foglalunk le valamelyik közeli olasz étteremben.

Az Alloban van inkognitó üzemmód is, mint a Chrome böngészőben. A csevegőkliensben ez végponttól végpontig titkosított csevegést jelent, és vannak a Snapchatben megismert lejáró, majd örökre eltűnő üzenetek is.

Hasonló titkosítás van a szintén most bejelentett, Google Duo nevű videotelefonos kliensben is. Ezt úgy alakították ki, hogy a lassabb hálózatokon is jól működjön. Mókás újdonság, hogy a hívó fél már akkor láthatóvá válik, amikor még nem is fogadtuk a hívását.

Új rendszer, új kütyük

Az új appok már a nyáron megjelennek, de a Google őszre is tartogat néhány nagyobb dobást. Akkor jön ki a mobilokon és tableteken futó Android N, valamint a hordható eszközökre szánt Android Wear 2.0 végleges változata.

Igazán nagy áttörést nem mutattak az Android N-nel kapcsolatban, csak itt-ott finomítják a rendszert, hogy profibb több ablakos megjelenítés, kép a képben mód legyen benne, és a szoftverfrissítések észrevétlenebbül, gördülékenyebben megtörténjenek. Ezen kívül lesz az új verzióban egy virtuális valóságot támogató alrendszer is, a Daydream.

Bár a Google sikeresnek tartja a kartonból hajtogatott fapados Cardboard VR-sisakot, azt azért ők is elismerik, hogy a VR-hez jó hardver is kell. Bár néhány mobil már megfelel az Android N új VR-módjához előírt szigorú követelményeknek, a Google azt mondja, hogy az ősszel érkező modellek közül már több fogja támogatni a VR-t. A virutális valóság sisakokhoz készítettek egy referencia dizájnt, és van már kontroller is, klikkelhető tapipaddal és beépített mozgásérzékelővel.

Aszintén ősszel érkező Android Wear 2.0 a platform eddig legnagyobb frissítése. Ebben is megjelennek az intelligens automatikus válaszüzenetek, mint az Alloban, de akár írhatunk is az okosórák érintőkijelzőjére. Hogy ez könnyen menjen, a kézzel beírt betűk maguktól odébb csúsznak, hogy legyen hely lerajzolni a következőt, de akár virtuális billentyűzettel is próbálkozhatunk, ha van türelmünk ilyesmihez a miniatűr kijelzőkön. Az Android Wear 2.0 lehetővé teszi, hogy közvetlenül az órára telepítsünk appokat, tehát nincs szükség mobilra se, ha okosórát akarunk használni. Egyre több óra jelenhet meg saját SIM-kártyával.

A fejlesztői konferencián több olyan eszközről is szó volt, amelyek leginkább az appok legyártását segítik, és ezek közül egy volt igazán izgalmas: az instant appok, amiket már telepíteni se kell. Ez úgy működik majd, hogy egy linkre kattintva a rendszer letölti az adott online szolgáltatáshoz tartozó app legfontosabb összetevőit, és azokat röptében, telepítés nélkül futtatja. Az instant megoldással például egy online kereskedés alkalmazásának a főbb funkcióit ki lehet használni, pusztán a weben böngészve, és így valószínűleg rengeteg alkalmi vevőt lehet szerezni, akik egyébként ódzkodnak az app telepítésétől.

A teljes két óra hosszú Google nyitóbeszéd megnézhető a Youtube-on:

Hamarosan jelentkezünk az Android N bétájának a tesztjével, amint letölthető lesz a Nexusokra.       

Rovatok