Index Vakbarát Hírportál

Rosszul mér a Fitbit okoskarkötője

2016. május 24., kedd 06:38

Csúnya hiba teheti tönkre a személyi edzését mindazoknak, akik a teljesítményméréshez a Fitbit okoskarkötőjét használják. Egy kutatócsoport tesztelte a csuklóra szíjazható eszközt, és megállapították, hogy rosszul méri a szívverést: percenként akár 25 dobbanásnyit is tévedhet.

A tanulmányt a Lieff Cabraser ügyvédi iroda megbízásából készítették. Ők nyújtották be a csoportos keresetet a Fitbit ellen, amiért pontatlanul méri a felhasználók szívritmusát. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány nem volt túl nagy léptékű: összesen 43 embert vontak be, és az alanyokat csak egyszer vizsgálták meg.

A tesztekben az önkéntesekre elekrokardiográfot szereltek, hogy pontos értékeket kapjanak a szívverésükről. Az egyik csuklójukra a Fitbit Charge HR, a másikra a Fitbit Surge okoskarkötőt erősítették. Hogy csökkentsék a hibalehetőségeket, a tanulmány szerzői – Edward Jo és Brett A. Dolezal – nem helyezték a domináns csuklóra ugyanazt az eszközt.

A résztvevőknek 65 perces edzésen kellett részt venniük. A gyakorlatok végén, az eredmények kiértékelésénél a tanulmány szerzői levonták a konklúziót: a PurePulse technológia, amit a Fitbit optikai szenzoraihoz használnak, nem méri pontosan a szívverést, és különösen megbízhatatlan eredményt hoz nagy intenzitású edzésnél.

A kutatók szerint a Fitbitnek jelentős korlátai vannak; ezért nem képes pontosan mérni a felhasználó szívritmusát. A szerzők azt állítják, nem az eszköz fotopletizmográfiás érzékelőivel van baj – ami a szívverés észleléséért felel –, hanem a Fitbit által használt algoritmussal.

Az eredmények sok sportoló számára riasztónak tűnhetnek, főleg, ha egy adott szívritmus mellett akarnak edzeni. Ha az eszköz túl magas értéket mutat, a felhasználók nem fogják a céljaik eléréséhez szükséges teljesítményt nyújtani. Ha viszont túl alacsonyat, a sportolók túlhajthatják magukat, aminek súlyos következményei lehetnek.

Így már érthető, miért nyújtottak be csoportos keresetet a cég ellen. Ez persze nem az okos eszközök általános használhatatlanságát mutatja. Korábban már bebizonyosodott, hogy a csuklóra szíjazható eszközök akár életet is menthetnek.

Rovatok