Index Vakbarát Hírportál

Ha Picasso festette volna a 2001: Űrodüsszeiát

2016. június 11., szombat 19:17

Pablo Picasso a kubista festészet zsenije volt. Stanley Kubrick hasonló szerepet tölt be a filmművészetben. Picasso munkáinak egyik fő jellemzője a lényegretörő minimalizmus, ami mégis felkavaró hatást kelt. Kubrick hasonló hatásra törekedett a mozgóképpel, méghozzá sikerrel; nem véletlen, hogy mindkettőjüket a XX. század legnagyobb művészeiként tartják számon.

Bhautik Joshi is így gondolhatta, amikor úgy döntött, mindkét művész munkájából kihozza a legjobbat. Joshi egy számítógépes hálózat mélytanuló (deep learning) algoritmusát használva kubista látványvilágot kölcsönzött Stanley Kubrick 1968-as filmklasszikusának, a 2001: Űrodüsszeiának. A végeredmény szavakkal leírhatatlan, de a képek magukért beszélnek:

Joshinak nem ez első kísérlete a festészet és a filmművészet elegyítésére. Egy héttel korábban a Blade Runner (Szárnyas fejvadász) és Vincent van Gogh festői stílusát keverte. Az eredmény nem volt olyan lenyűgöző, mint a mostani próbálkozása, de érdemes nyomon követni a Tumblren; valószínű, hogy lesz még a mostaninál nagyobb dobása is.

A deep learninggel és a mély neurális hálókkal a Google is foglalkozik, bár az ő algoritmusuk inkább a szürrealizmus stílusát imitálja.

Rovatok