Index Vakbarát Hírportál

A Google még egyszerűbbé tette a biztonságot

2016. június 21., kedd 10:27

Új biztonsági funkciót vezetett be a Google, pontosabban még tovább egyszerűsített egy már eddig is létező biztonsági eljárást: már kódokat se kell beirkálni, hogy azonosítsuk magunkat. internet viszont kell hozzá.

Lopják a jelszavát? Használjon kettőt!

Manapság egyre gyakoribbak az internetes jelszólopások, fiókfeltörések és adatszivárgások. Csak az utóbbi hónapban sok millió LinkedIn-, Tumblr- és MySpace-felhasználó adatai kerültek veszélybe korábbi jelszólopások miatt. Ahogy mi is több cikkben említettük már, erre az egyik legegyszerűbb, bárki által bevethető védekezés a kétlépcsős azonosítás, vagyis hogy a számítógépes bejelentkezésnél a sima jelszavas védelem mellett egy mobilos kóddal is igazoljuk, hogy tényleg mi vagyunk azok, akik megpróbálnak belépni. (Ezért kétlépcsős: ha a jelszavunkat ellopják, a telefon nélkül semmire se mennek vele.)

Erre alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani: a legáltalánosabb az sms-ben kapott kód, de sok szolgáltatás támogatja az olyan appokat, amelyek egyszer használatos, gyorsan lejáró kódokat generálnak a mobilon, mobilhálózat és internetforgalom nélkül. Az egyik legnépszerűbb ilyen kis app a Google Hitelesítő, ezt a Google-fiókunk mellett más cégek is támogatják, például a Microsoft vagy az Evernote.

És ha nem akar számsorokkal babrálni?

Persze hátránya is van a dolognak, hiszen plusz macerával jár, ha állandóan kódokat kell bepötyögni, ha be akarunk jelentkezni egy új gépen. Ezért jelentett be a Google egy új módszert: ehhez se külön appra, se számsorok beirkálására nincs szükség, a funkciót a cég beépítette a Google Play Szolgáltatásokba, amely minden androidos telefonon fut, tehát elég hozzá egy frissítés. (Az iPhone-tulajdonosoknak pedig akkor érhető el, ha rajta van a telefonjukon a Google Kereső.)

Ha ezentúl be akarunk jelentkezni a Google-fiókunkba, a jelszó beírása után a Google küld egy értesítést a telefonunkra, hogy valaki éppen be akar jelentkezni. Ha mi vagyunk azok, csak rá kell bökni, hogy jóváhagyjuk a dolgot, és már bent is vagyunk.

Így tud választani, melyik lehetőséget szeretné használni:

A módszer hátránya, hogy kell hozzá internet-elérés, és hogy egyelőre csak Google-fiókkal működik, más szolgáltatásokkal nem. Viszont használható egyszerre a Google Hitelesítő appal is, így ha például a Gmailbe akar bejelentkezni, használhat egyszerű Google-értesítést, mondjuk az Outlook-fiókhoz pedig kódot.

Már ha nem szeretné, hogy mások is bejárkáljanak a fiókjaiba.

Rovatok