Index Vakbarát Hírportál

Van, amit az Apple direkt nem titkosít, mégis pont ettől lesz biztonságosabb

2016. június 23., csütörtök 16:55

Miután az Apple a múlt heti fejlesztői konferenciáján bemutatta a legújabb mobilos operációs rendszerének, az iOS 10-nek az előzetes verzióját, több biztonsági szakértőnek is feltűnt, hogy a cég olyat tett, mint korábban soha: titkosítatlanul hagyták a kernelt, vagyis a rendszer magját. Nem hibáról van azonban szó, a cég ezzel próbál átláthatóbb lenni, és minél előbb elcsípni az esetleges biztonsági hibákat.

Alapjáraton furcsán hangozhat egy mondatban, hogy "Apple" és "a titkosítás elhagyása", hiszen az utóbbi időben a cég elég keményen beleállt a terrortámadások miatt újra fellángoló titkosítási háborúbaaz FBI ellen. Sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy a brandjük egyik fő értékévé próbálják emelni a biztonságot, a felhasználók adatainak védelmét és a magánszféra tiszteletben tartását, szemben a kíváncsiskodó hatóságokkal és a hirdetési bevételeiket épp a felhasználói adatokra építő riválisokkal.

Benézhettek, ha szóltok, amikor gáz van

A dolog azonban csak első ránézésre ellentmondás. Valójában arról van szó, hogy ehhez harcos információbiztonsági image-hez hozzátartozik a minél nagyobb transzparencia is. Az eddig titkosított kernel megnyitásával a rendszerük féltve őrzött működésébe ugyan nagyobb betekintést engednek, ezzel viszont egyúttal azt is lehetővé teszik, hogy a külső fejlesztők és biztonsági szakemberek felfedezhessék és minél előbb jelenthessék a hibákat és sebezhetőségeket.

Veszélyt ez annyiban semmiképp nem jelent, hogy a kernel nem kezel felhasználói adatokat. Az Apple szerint viszont azzal az előnnyel jár, hogy jót tesz a rendszer teljesítményének. És nem mellesleg az FBI dolgát is megnehezíti, hiszen a hatóságnak csak hekkerek segítségével sikerült feltörni a pár hónapja a viták középpontjában álló iPhone-t, az ilyen kiskapukat pedig segíthet bezárni, ha kevesebb ideig maradnak nyitva biztonsági kiskapuk.

A lépés egyébként annyira szokatlannak számít, hogy eleinte az is felmerült, az Apple esetleg véletlenül hagyta titkosítatlanul a kernelt. Ez azonban a biztonsági szakemberek szerint körülbelül annyira lett volna valószínű, mint hogy egy liftről az építkezésnél lehagyják az ajtót.

Rovatok