Index Vakbarát Hírportál

Világsiker kapujában a debreceni orvostanhallgatók appja

2016. június 30., csütörtök 07:05

Az Imagine Cup a világ legnagyobb, diákoknak tartott innovációs versenye, amin egyetemista csapatok mutatnak be okostelefonos appokat, online szolgáltatásokat, meg minden hasonlót, amikkel mostanában milliárdos üzleteket szoktak csinálni kollégiumi szobákból elindult startupok. A versenyt a Microsoft tartja és szponzorálja, és mostanában a magyarok rendszeresen nyerni járnak a seattle-i döntőre: két éve a fitness-tamagocsi Tep, tavaly a turisztikai appba oltott kalandjáték Mistory hozott haza több díjat is.

Idén az orvos végzettségű PhD-hallagtókból, és végzős szoftverfejlesztő és marketinges hallgatókból álló debreceni InSimu csapata nyerte a magyar selejtezőt, aztán magabiztosan jutottak túl az európai regionális válogatón is, őket fogjuk elkísérni a Microsoft főhadiszállására a döntőre. Ahol egyrészt azért számítanak esélyesnek, mert magyarok, és ez az elmúlt évek tükrében már önmagában tiszteletet ébreszt - másrészt meg azért, mert egészen egyedülálló, amit csinálnak.

A statisztikák szerint minden évben 12 millió beteget diagnosztizálnak félre csak Amerikában, és bár magyar adataink nincsenek a témában, a helyzet valószínűleg itthon sem sokkal jobb. Félrediagnosztizálni pedig elég könnyű, még Dr. House-nak is rendszeresen sikerül a sorozatban - és akkor mit szóljon egy éppen tapasztalatot gyűjtő rezidens, akinek a döntésein ráadásul igazi emberéletek múlnak, nem a forgatókönyv következő csavarja. A helyzeten nem könnyít az sem, hogy az orvosi vizsgálatok elég drágák, vagyis nem lehet minden tüsszentésre rögtön átfogó MRI-, CT-, EEG-, és DNS-vizsgálatot kérni, mert akkor csődbe megy az egészségpénztár, a kórház, és főleg a beteg.

Na, az InSimu ezen az áldatlan állapoton változtat azzal, hogy szimulált helyzetekben, egy tableten lehet gyakorolni vele a pontos és lehetőleg nem méregdrága diagnosztizálást.

A dokik élete nem csak játék és mese

“Valószínűleg a kutatói, tudományos diákkörös, PhD-s mentalitásból is fakad, hogy ha valami olyanra van szükség, ami nem áll rendelkezésünkre, akkor nem elvetjük az igényt, hanem azon gondolkozunk, hogy lehetne azt létrehozni. Rezidensképzés előtt állva, nemsokára először kell ellátnunk betegeket és felelősséget vállalni döntéseinkért, és rádöbbenni arra, hogy a tüntetek és panaszok nem úgy jelentkeznek a valóságban, ahogy az a tankönyvekben le volt írva. Oktatóként pedig azt látjuk, mennyire hiányzik a hallgatóknak egy olyan eszköz, ami segít szintetizálni a különböző kurzusokon tanultakat.” - mesél az app megszületésének körülményeiről Dr. Tóth Gábor, a csapat szószólója.

Az egészségügy és az orvosképzés egyaránt nagyon drága mulatság, és minden pici hatékonyságnövelés emberéleteket menthet. A fejlesztők egyelőre nem az üzleti lehetőségekre koncentrálnak, de úgy érzik, a gyakorlati képzési lehetőségek korlátozottsága miatt lesz kereslet az appra. “A betegségek nagyjából mindenhol ugyanolyanok, így az appunkat országtól függetlenül minden orvos és orvostanhallgató használhatja. Az appunkkal tapasztalatot szerezve a fiatal orvosok magabiztosabb és jobb döntéseket hozhatnak, hogy a betegek minél gyorsabban, már első alakalommal megkapják a helyes diagnózist.” - mondják.

Az InSimu Patient nagyjából úgy működik, mint egy játék: kapunk egy pácienst a tüneteinek leírásával, rendelhetünk neki mindenféle vizsgálatokat, aztán az eredmények tudatában meg kell tippelnünk, mi az illető baja. Az értékelésben a diagnózis pontossága mellett sokat számít az is, mennyi pénzbe és időbe kerültek a vizsgálatok. Mármint kerültek volna, ha igaziak lettek volna. Az ötlet valósággal kiabál a populáris feldolgozás után, mondjuk a Dr. House vagy a Grace klinika epizódjaiban szereplő esetek diagnosztizálásával, versenyben a sorozatok orvosaival. A fejlesztőcsapat azonban annyira nem lelkesedik ezért a vonalért: “Vannak tervek, hogy ezt hogy lehet laikusok számára izgalmassá tenni, de egyelőre a cél a szakmai vonal erősítése, hogy az orvosok képzéséhez járuljunk hozzá. Ami egyúttal távolítja is a laikusokat, akik nem hiszem, hogy sokáig élveznék a tömény orvosi-szakmai szöveget. Az orvosképzést lehet segíteni, de nem lehet kiváltani a végigtanult 6 nehéz egyetemi évet. Az app nem csinál, és nem is szeretne autodidakta, otthon képzett családi diagnosztákat, ami egyébként az internet világában gyakori jelenség és veszélyes lehet.”. Ezzel nem is nagyon tudunk vitába szállni.

Az app egyelőre tableten működik, és az adatbázis valódi, ellenőrzött esetekkel való feltöltése zajlik éppen, a seattle-i nagydöntőn pedig már láthatja a zsűri a titkos fegyvert, a VR-módot is. Bár az Imagine Cup döntőjéig még pár hét hátravan, mindenképpen felmerül a kérdés, hogy ha befut az InSimu, hogyan fognak az orvos-startupperek választani az gyógyító hivatás, és az appfejlesztés között. “Bár az app illetve a startup még jó ideig teljes embert kíván, azért reméljük, egyszer nekünk is lesz arra időnk, hogy valódi betegeket gyógyítsunk. Addig is azzal vigasztalódunk, hogy egy jó programmal, áttételesen, de sokkal több betegnek tudunk segíteni.”

Mi jön a világsiker után?

Megkerestük a tavalyelőtti nagydöntőről két díjat is elhozó Tep fejlesztőcsapatát, és arról kérdeztük őket, mi történt velük a startupverseny megnyerése óta.

“Közvetlenül az Imagine Cup döntője után befektetőre leltünk a Traction Tribe-ban, aminek eredményeként lehetőségünk nyílt arra, hogy főállásban vigyük tovább a Tep fejlesztését. Ott voltunk a Slush fesztiválon, Európa legnagyobb startup-eseményén, majd 2015 elején a CES-en mutattuk be az alkalmazást. A végleges Android és iOS verzióra 2015 nyarára lett kész, és rengeteg rengeteg pozitív visszajelzést kapott a nemzetközi sajtóban. Írt rólunk többek között a TechCrunch és a DesignTaxi, illetve kaptunk egy nagyon jó tesztet a CNET-től.” - mesélte a tamagocsi-fitnessz app egyik atyja, Boros Ákos.

A Tep iOS-verziója 102 országban került be a legjobb új alkalmazások közé az App Store-ban. Jelenleg több, mint 73 ezer regisztrált felhasználója van, többségében Németországból, az Egyesült Államokból és Magyarországról. A fejlesztés most újra hobbiból, félállásban zajlik. “Menet közben a csapat egy részével a Capturlyhez csatlakoztunk, ez egy analitikai eszköz, amivel weboldalak használatát lehet nyomon követni, fejleszteni a felhasználói élményt, például webes boltokban a vásárlási folyamatot optimalizálni.”

Rovatok