Index Vakbarát Hírportál

Kim Dotcom újraindítja a Megauploadot

2016. július 11., hétfő 15:59

A hírhedt webes üzletember, Kim Dotcom úgy döntött, hogy 2017-ben újraindítja a Megaupload nevű fájlcserélő rendszert. Az egykor napi ötvenmilliós látogatottsággal rendelkező szolgáltatás ott folytatná, ahol abbahagyta.

A Megaupload egy olyan, fájlmegosztást is lehetővé tévő szolgáltatás volt, ahol a felhasználók névtelenek maradhattak. Feltöltötték az adott fájlt, és annak urljét tették közzé, ahonnan bárki letölthette. Nagyon népszerű volt ez a kalózok körében is, ezért döntöttek úgy az amerikai hatóságok, hogy bezáratják az oldalt. 2012 januárjában az FBI megrohanta a cég szervereit, az alapító Kim Dotcomot (eredeti nevén Kim Schmitz) pedig letartóztatták.

A jelenleg Új-Zélandon élő Kim Dotcom Twitteren írt terveiről. Az új Megauploadot január 20-án szeretné elindítani, pont annak a napnak az évfordulóján, amikor házkutatást tartottak nála. Azóta egyébként Kim Dotcom számos jogi csatát vívott a hatóságokkal a Megaupload miatt. Megpróbálja visszaszerezni az akkor lefoglalt eszközöket, próbálja kivédeni, hogy kiadják az Egyesült Államoknak.

Még nagyon sok minden homályos a terveivel kapcsolatban, de a posztokból arra lehet következtetni, hogy a Bitcoinnak lesz valami köze az egészhez. Hogy azzal lehet fizetni vagy ezen lehet majd követni a felhasználók által megosztott tartalmat, az nem világos. Mint ahogy az sem, hogyan próbálják, megpróbálják-e egyáltalán visszaállítani az öt évvel ezelőtti fiókokat.

Kim Dotcom valami olyasmit állít, hogy emailen próbálják meg értesíteni az egykori felhasználókat. Azt is állítja, hogy mindenki 100 gigabájt tárhelyet kap, korlátlan adatforgalmat és minden egyes készülékkel lehet majd szinkronizálni a fiók adatait.

Rovatok