Index Vakbarát Hírportál

Angliában teszteli a drónjait az Amazon

2016. július 26., kedd 16:30

Az Amazon bejelentette, hogy megállapodott a brit kormánnyal, hogy tesztelhessék náluk a már régóta tervezett, Prime Air nevű drónos házhoz szállításhoz szükséges technológiáikat.

A brit polgári repülési hatóság (CAA) engedélyezte a cégnek, hogy látótávolságon kívüli teszteket végezzen vidéki és külvárosi területeken. Ezt az amerikai hatóság, az FAA jelenleg nem teszi lehetővé. A tesztek alatt egyetlen ember felügyel és irányít majd több önjáró drónt, és próbálgatja az akadályérzékelést és -kikerülést lehetővé tevő technológiájukat. Mindezt a megengedett 120 méteres magasság alatt.

A bejelentéskor a megállapodásért felelős Amazon-vezető, Paul Misener vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy az angolok élen járnak a drónokkal kapcsolatos innováció lehetővé tételében, és a tesztek engedélyezése közelebb viszi a céget ahhoz a céljához, hogy a drónokkal 30 perces házhoz szállítási időt tudjanak vállalni.

Az Amazon már eddig is végzett angliai teszteket, mert az amerikai hatóságnál megengedőbb az ottani szabályozás. A mostani megállapodás is azért fontos, mert Amerikában csak úgy repülhetnének a drónok, ha egy emberi operátor látótávolságon belülről irányítja őket, ami nyilván értelmetlenné tenné az egész szolgáltatást. Anglia mellett egyébként még Kanadában és Hollandiában folynak tesztek.

Az Amazon jelenleg tesztelt drónjai 25 kiló alattiak, 16 kilométerre tudnak elrepülni, 120 méter alatti magasságon működnek, és 80 kilométer per órás sebességre képesek. Maximum 2 kilós csomagokat tudnak kiszállítani.

A tavaly november bemutatásukkor mi is bemutattuk az Amazon első drónmodelljét. Az akkori videón látható, hogyan képzeli el a cég a szolgáltatást a gyakorlatban:

Amazon Prime Air

Rovatok