Index Vakbarát Hírportál

A lézerfegyverek már a spájzban vannak

2016. augusztus 3., szerda 09:18

Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Szarovban elmondta, hogy az orosz hadseregnek már vannak hadrendbe állított lézerfegyverei – írja az MTI.

Boriszov az Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos és Kutatóintézet megalapításának 70. évfordulóján megrendezett ünnepségen beszélt az új fegyvertípusról.

Ez nem egzotikum, nem kísérleti és prototípusokról van szó – már hadrendbe állítottuk a lézerfegyverek néhány típusát.

A védelmi miniszterhelyettes további részleteket nem árult el, de megjegyezte, hogy az új fizikai elveken alapuló fegyverek mára realitássá váltak.

Boriszov kijelentését mindenesetre érdemes kétkedéssel fogadni. Oroszországban régi hagyományai vannak a kis példányszámú haditechnikai eszközök rendszeresítésének; a Szovjetunióban például már a hetvenes években fejlesztettek lézertankot. Összesen két példányt állítottak hadrendbe, de sosem használták őket.

Boriszovnak abban viszont igaza van, hogy a lézerfegyverek ma már nem számítanak sci-finek. A Lockheed Martin nemrég mutatta be a saját nagy energiájú lézerfegyverét (high energy laser, HEL), és az is jól teljesített az éles teszteken. A Boeing szintén dolgozik a saját lézerein, ráadásul nem a saját szakállukra kísérleteznek, hanem a Pentagon megbízásából.

Szóval ígéretes fejlesztések tehát akadnak, de a Halálcsillag elleni ütközet még odébb van.

Rovatok