Index Vakbarát Hírportál

Minecraft-szerveren át juthattak el egy kislány hálószobájába

2016. augusztus 12., péntek 17:30

Bent vannak a házamban, és a gyermekeimet nézik, ahogy átöltöznek, alszanak és játszanak.

Valódi rémálom lett egy houstoni szülő aggodalmából, de nem egészen úgy, ahogy azt elképzelte. A vezetékneve elhallgatását kérő Jennifer pár hónapja IP-kamerát telepített a lánya hálószobájába, hogy távolról is mindig meg tudja nézni, minden rendben van-e. Csakhogy a kamerát ismeretlen hekkerek feltörték, és emiatt gyakorlatilag bárki betekinthetett az otthonukba. Soha nem volt olyan kellemetlen 571 lájk, mint azok, amiket a hálószobai közvetítésre adtak tök idegen emberek.

Az esetben az talán a legkellemetlenebb, hogy véletlenül leplezték le a kukkolókat. Az oregoni Shelby Ivie, aki nem is ismeri Jennifert, műholdképeket nézegetett a fiaival, hogy kinézzék a következő vakációjuk helyszínét, amikor rátaláltak egy Live Camera Viewer nevű appra, és elkezdtek élő közvetítéseket nézni.

Aztán egyszer csak egy houstoni lány hálószobájában találták magukat.

Rögtön írtak a houstoni anyukák Facebook-csoportjára, és hamarosan megtalálták az érintett családot.

Jennifer egy biztonsági cég segítségét kérte, és kiderítették, hogy valószínűleg egy védtelen Minecraft-szerveren át jutottak el az idegenek a hálószobai kamerához. A nyolcéves kislány ugyanis online akart játszani, de nem igazán ismerte ennek a módját. Youtube-videókból próbált információkat szerezni. Talált is szervereket, és ezeken adhatott meg azokat az információkat, amiket a támadók kihasználhattak.

Ez nem az első, és egészen biztosan nem is az utolsó kellemetlen példája annak, hogy az informatikai biztonsággal kapcsolatos felhasználói szakértelem hiánya és a háztartási kütyük internetre csatlakoztatása nagyon rossz kombináció. 

Minimális biztonság

A kamera és minden más otthoni hálózati eszköz gyári jelszavát és belépőnevét meg kell változtatni. Nem elég csak egyszer, érdemes rendszeres időközönként módosítani a jelszót.

A weben több tízezer online közvetítés érhető el, nem feltétlenül a kamerák tulajdonosainak beleegyezésével, és ha a hekkerek kicsit aktívabban próbálkoznak, akkor akár a laptopok beépített webkameráját is úgy fel tudják törni, hogy teljesen észrevétlenül élő adásban közvetítsék a felhasználó minden mozdulatát. Már írtunk arról, hogy a wifi routerek, a bluetooth zárak, az online termosztátok és az autók is feltörhetők, szóval aki ilyen online eszközöket használ, annak vagy érdemes hálózati ismereteket szereznie, vagy jobban jár, ha a telepítést szakértőre bízza.

Rovatok