Index Vakbarát Hírportál

Egy új típusú kamera megmondja, mennyire érett a gyümölcs

2016. augusztus 29., hétfő 19:55

Az MIT Technology Review című lap minden évben összeállítja a legtehetségesebb 35 év alatti feltalálók rangos listáját, amelyen korábban Mark Zuckerberg vagy a Google alapítói is megfordultak. Alex Hegyi erre a listára került fel egy új típusú kamera megalkotásával, amely a hagyományosnál sokkal több információt árul el a tárgyáról.

A kamera ugyanis a fény szabad szemmel és hagyományos kamerákkal láthatatlan spektrumait is érzékeli. Ez egy sor teljesen hétköznapi, ám eddig nem lehetséges feladatra is alkalmassá teheti a mobilunkat, például lehetne vele ellenőrizni, hogy mennyire érett a gyümölcs a zöldségesnél (mert a gyümölcsök különböző érettségi szinteken más-más mértékben nyelik el a hullámokat). Kevésbé hétköznapi eset, de olykor az is jól jönne, hogy a hamisított gyógyszerek is kiszúrhatót vele pusztán kép alapján.

A módszert hiperspektrális képalkotásnak hívják, és maga a technológia már évek óta létezik, de az eddigi kamerák túl nagyok és drágák voltak ahhoz, hogy szélesebb körben elterjedhessenek. Hegyi prototípusa egy fekete-fehér USB-s kamerán alapul, ehhez kapcsolt a szenzor elé polarizációs szűrők közé helyezett folyadékkristály-cellát, amely a hagyományosnál nagyobb hullámhossztartományt regisztrálja. Lényegében ugyanarra a jelenségre épül, mint ami szívárványszínűre festi egy régi számológép kijelzőjét, amikor benyomkodjuk. A prototípushoz kapcsolódik egy tablet, egyelőre ezen fut a szoftver, amely feldolgozza a képi információt, és létrehozza a végeredményt.

Hegyi szerint a kamerája 3-5 éven belül megjelenhet a mobilokban. Nem kell megijedni a szivárványoktól se, a feltaláló elképzelése szerint a felhasználóknak nem kell majd semmit tudni hullámhosszokról és frekvenciatartományokról, a kamerához írt appok egyszerűen kiírják majd az átlagembernek is hasznos információt: ez a barack pont elég érett, az az anyag nem az, aminek hirdetik, és így tovább.

Hegyi a Palo Altó-i PARC-ban dolgozik, ez korábban a Xerox részlege volt, ahonnan egy sor úttörő technológiai fejlesztés került ki a hetvenes-nyolcvanas években, 2002 óta pedig külön cégként működik. A 29 éves feltaláló a neve alapján magyar származású lehet, de erre semmilyen más, nyilvánosan elérhető információ nem utal, beleértve a LinkedInen listázott nyelvtudását is.

Rovatok