Index Vakbarát Hírportál

Megnéztük a kvantumpontos jövőt a tévében

2016. szeptember 1., csütörtök 12:35

A Samsung azon kevés cégek egyike, amely két nagyszabású sajtótájékoztatóval egybekötött termékbemutatót tartott az idei IFA kiállításon. Tegnap a mobiltermékeket mutatta be, ma a tévéket és háztartási gépeket, mint a mosógép és az okoshűtő. Ja, mert a Samsungnál is minden okos már, a hűtő például három kamerával figyeli, hogy kifogyott-e a tej, és szól, hogy venni kéne.

A Samsung története Európában 34 éve kezdődött, akkor jöttek a kontinensre nem kisebb céllal, mint technológiát adni mindenki kezébe, mert senkit nem szabad kihagyni a technológiai fejlődésből. Ez saját bevallásuk szerint sikerült is, több iparágban vezetők mostanra. Százmillió európainak van Samsung-terméke, minden hetedik családban van Samsung mobiltelefon. A nagy háztartási gépek piacán az elmúlt öt évben ötször olyan gyorsan nőttek, mint a teljes iparág. A tévépiacon pedig tíz éve piacvezetők.

Sima technológiai cégből technológiai és dizájncéggé fejlődtek az évek folyamán, mondta David Lowe, a cég marketingigazgatója nem kis önbizalommal. A legszebb mobilokat és legszebb mosógépeket gyártják. Ezzel persze lehet vitatkozni, a dizájn  erősen szubjektív kategória.

Az viszont igaz, hogy naponta 30 millió eurót költenek fejlesztésekre világszerte. Tavaly Európában 2000 szabadalmat nyújtottak be. Most is igyekeztek a versenytársak elé menni újításaikkal.

Kvantumpontok a tévében

Kvantumpontos tévé, ízlelgessük ezt a szót, valószínűleg sokat halljuk majd a következő hónapokban. A Samsung néhány napja már bemutatott egy monitort, amely ezzel a technológiával épül. A technológia lényege, hogy nanorészecskékkel turbózzák fel a ledes háttérvilágítású lcd-tévék képminőségét, egészen pontosan a fényerőt, a kontrasztot és azzal a megjeleníthető színek spektrumát. Az eljárás a felbontástól független, vagyis a hd-s, 4K-s vagy a későbbi még több képpontból álló kijelzők képminőségét is lehet vele javítani.

A technológia 30-50 atom átmérőjű részecskéket használ, amelyek az energiájuk növelésére úgy reagálnak, hogy a méretüktől függő hullámhosszú fényt bocsátanak ki. A nagyobbak vöröset, a kisebbek zöldet. Ezek a színek nagyon tiszták, vagyis nagyon szűk frekvenciatartományban van a hullámhosszuk – ez pedig azért fontos, mert a szemünk úgy működik, hogy minél tisztább egy szín, annál fényesebbnek látjuk. Márpedig a nagy fényerőből nagy kontraszt következik, és az, hogy sok színárnyalatot tudunk megjeleníteni. És a mai, nem kvantumpontos tévéknél éppen ez a két legfájóbb hiányosság van az igazán élethű képalkotás eléréséhez. A való világ kontrasztaránya (vagyis a látómezőnkön belül a legsötétebb és a legvilágosabb rész közti különbség) 1:100 000, a mai tévék ebből 1:2000-et tudnak megmutatni; nagyjából ez az oka annak, hogy kapásból meg tudjuk különböztetni, hogy a tévét nézzük, vagy az ablakon pillantottunk ki. Na, ez változik majd meg elvileg a kvantumpontoktól.

Most a dél-koreaiak bemutatták a kvantumpontos tévét is, ami azért nem meglepő, mert a technológiától eleve a következő nagy televíziós hájpot várják. Nagyon tiszta színeket láttunk, a Samsung szerint összesen több mint egymilliárdféle szín megjelenésére képesek ezek a tévék. Annyira biztosak magukban és technológiájukban, hogy tízéves garanciát vállalnak a képernyő kiégése ellen. Szerintük ilyen egyszerűen nem fordulhat elő.

Néhány szolgáltatást is bevezetnek az új tévékkel, mint például a TV Plus, amely egy új on-demand filmszolgáltatás, Európában jövőre lesz elérhető, de ennél részletesebben még nem beszéltek róla. A nem túl távoli jövőben majd a pécés játékokat is a nagy kijelzős tévén lehet játszani, a Steam-fiókkal rendelkezők például már a tévén játszhatnak az új tévéken.

Nagy a nagy háztartási gépek piaca

Az AddWash nem új mosógép, ez az a gép, amelybe akár később, már mosás közben is be lehet dobni a kifelejtett ruhát. Most néhány új változatát mutatták be ennek, például a szárítóval kiegészített modellt és a vékony változatot, amely akkora, mint a kisebb mosógépek, de nyolc kilogramm ruhát képes kimosni egyszerre. Ezeket a mosógépeket távolról is lehet irányítani, például hazaindulás előtt elindítjuk, majd mire hazaérünk, ki is mosta és megszárította a ruhákat.

A távoli hozzáférés és irányítás jellemzi a többi termékét is a cégnek, például a Family Hub nevű hűtőgépet. Ahogy a Samsung fogalmazott, a család részévé teszik a tévét 21,5 hüvelykes kijelzőjével, amelyre a családi naptárat is rá lehet szinkronizálni, és üzeneteket lehet hagyni a családtagoknak. Ezenkívül zenét játszik le, recepteken lehet rajta olvasni vagy akár főzős videókat nézni, folyamatosan figyeli, hogy mikor járnak le a termékek (ha így állítjuk be), és három kamera készít fotókat, minden alkalommal, amikor bezárjuk az ajtót. Ja, és hűt is.

(Újságírónkat az Alcatel vitte ki az IFA-ra.)

Rovatok