Index Vakbarát Hírportál

Mennyire pontosak a lépésszámlálók?

2016. szeptember 4., vasárnap 22:17

Az olyan kiállításokon, mint az IFA, sokat mászkál az ember. A gyártók óriási hodályokban mutatják be termékeiket, ahol több száz kiállítónak el kell férnie egymás mellett. Mivel kütyükiállításról van szó, adott volt a lehetőség, hogy akkurátusan feljegyezzük, mikor mennyit mentünk.

Illetve nem is kell nekünk feljegyezni, mert az aktivitásmérő okosórák, fittneszkarkötők megteszik ezt helyettünk, jobb esetben még egyéb információkat is kiírnak mellé, hogy még teljesebb képet kapjunk napi sporttevékenységünkről.

Hogy kimaxoljuk a lépésszámlálást, több eszközzel mértük egyszerre napi megtett kilométereinket. A saját Pebble Time órám mindig rajtam van, most sem vettem le. Kölcsönkértem mellé egy Samsung GearFit 2-t, amit már korábban teszteltünk. Bevetettem az egyik legnagyobb ilyen karkötőket gyártó Fitbittől egy Blaze órát és a Huawei nemrég megjelent karkötőjét is. Emellett még az iPhone saját lépésszámlálója is számolt folyamatosan.

A felhasználók bíznak a lépésszámlálókban, de esélyük sincs ellenőrizni, hogy azok tényleg akkurátusan mérnek-e. Senki nem áll neki fejben számolgatni, valójában mennyit lépett egy nap, idő sincs erre és el is felejtenénk az első tíz perc után. Hogyan lehetne akkor megállapítani, hogy tényleg jól számolnak-e a kütyük? Nagyjából sehogy - illetve úgy talán kissé jobb képet kapunk, ha egyszerre több eszközzel mérünk. Magamra aggatva az összes kütyüt nagyjából úgy néztem ki, mint egy élő okosóra-hirdetés, furcsán is néztek rám a berlini metrón. Az IFA-n már nem annyira, ott megszokott az ilyen geekség.

Az eszközöket röviden bemutatva, a Samsung GearFit 2-ről nemrég írtunk, ez egy nagyon könnyű karkötő, ugyanakkor elég nagy a kijelzője. Nagyjából félúton van az óra és a fitneszkarkötő között. A dél-koreai gyártó nyár közepén mutatta be a karkötőt, jó másfél hónappal a szerdán bemutatott Gear 3 okosóra előtt. Persze ez nem a Gear  kategóriája, annál sokkal kevesebbet tud, de karkötőhöz képest okos.

Nagyjából ezen a szinten helyezkedik el a Fibit Blaze órája, amely pont az ellenkező irányból indított, ők karkötőket gyártottak és mostanában kezdtek órásodni. A Fitbitnek is vannak új termékei, amelyeket az idei IFÁ-n mutattak be. A Fitbit több mint féltucat különböző okoskarkötőt árul, ezek mindegyike a még 2014-ben bemutatott Charge HR-re épültek. Közös jellemzőjük a kicsi kijelző, viszonylag masszív szíj és apró szenzorok voltak.

A most bemutatott Charge 2 aktivitásmérő főleg a kijelző méretén változtatott, az eddigiekhez képest négyszer nagyobb. De nem érintőkijelző, gombokat kell nyomogatni a menü eléréséhez és a navigáláshoz. Ami még lényeges változás, hogy beépített GPS-e van, ez azt jelenti, hogy ha épp nincs nálunk a mobil futáskor, akkor is felkerül az útvonal a Fitbit alkalmazásba.

Néhány hetes a Huawei Honor Band A1 nevű karkötője, az előzőekhez képest elég fapadosnak tűnik, mert nincs rajta kijelző, de számolja a lépéseket, figyeli az alvást és még az UV-sugárzás erősségét is méri. Itthon egyelőre még a Huawei mobiljai mellé adják, de nemsokára már külön is megvehető néhány ezer forintért. Az A1 nagyon könnyű, és korlátozottan vízálló. Állítólag úszni is lehet vele fél óráig, mert egy méteres mélységben harminc percig bírja ki. Ezt nem próbáltam ki.

Ezek tehát az eszközök, amelyeket a karomra csatoltam a kiállítócsarnokba indulás előtt. Nagyjából arra számítottam, hogy hasonló számokat fognak mutatni a lépésekre és az elégetett kalóriára. És persze egyszerre rezegnek be, ha üzenetet kapok vagy felhív valaki. De nem egyszerre rezegtek, máshogy voltak beállítva az értesítéseket küldő menük, valamelyik rezgett, ha nem mozogtam, a másik rezgett, ha túl sokat mozogtam és gratulálni akart, és több is rezgett, amikor elértem a tízezer lépést. Tudták, hogy nem is olyan egyszerű négy órából rájönni, épp melyik akar tőlem valamit?

Ami a megszámolt lépéseket illeti, az órák és karkötők nagyjából ugyanazt mérték, ami azt is jelenti, hogy valószínűleg az igazság is e számok közelében lehetett. Első nap jó félórát sétáltam, mire megtaláltam a hatalmas kiállítóterületen a Samsung sajtótájékoztatójának a helyét, az órák szerint valamivel több, mint 3600 lépésembe került mindez. A Fitbit 3610 lépést mért, a GearFit2 3640-et, a Honor Band A1 3610-et, a Pebble 3443-at, az iPhone saját számlálója pedig 3614-et.

A nap végére sem romlott el egyik sem, hasonló számok jöttek ki, első nap több mint 16 ezer lépést tettem meg, második nap majdnem harmincezret léptem. A lábam fáj, de ezek után már tudom, hogy tényleg megbízhatunk a számlálókban.

Rovatok