Index Vakbarát Hírportál

Tabletre is jön az Amazon intelligens asszisztense

2016. szeptember 9., péntek 09:03

Egymást hajkurásszák a nagy techcégek hangvezérelt digitális asszisztensei a különböző típusú eszközökön. Először az Apple-nél derült ki, hogy a mobilos Siri beköltözik a cég laptopjaira is. Aztán a Google jelentette be, hogy a megokosított Google Asszisztens külön otthoni hardvert kap, amelyet Google Home-nak fognak hívni, és nyilvánvalóan az Amazon Echo nevű hasonló eszközére adott válasz. Hamarosan pedig az Amazon saját asszisztense, az eddig az Echóban lakó Alexa lesz elérhető tableten is.

Az Amazon ugyanis bejelentett egy új tabletet, a Fire HD 8-at – vagyis a cég tartotta magát a Kindle ekönyvolvasóknál már megszokott káoszhoz, és az új készüléket pontosan ugyanúgy hívják, mint az elődjét. Abban is hasonlít a régebbi modellhez az új, hogy szintén 8 hüvelykes, 1280x800 pixeles a felbontása. Különbség viszont, hogy nagyobb a memóriája (1,5 RAM), a háttértára (16/32 gigabájt) és az akkuja is, utóbbi 12 órán át bírja egy töltéssel a cég szerint.

Alexa on the go

A különlegessége viszont az az új tabletnek, hogy ezen mutatkozik be az Alexa hordozható verziója. A fő különbség az lesz, hogy nem válaszol, ha hozzászólunk, ehhez meg kell nyomni egy gombot. Ezen kívül viszont gyakorlatilag minden olyasmit tudni fog, mint az otthoni változat: felolvassa a híreket, naptárbejegyzéseket ír, időzítőket állít be, bevásárlólistákat ír, kérdésekre válaszol, Ubert hív, és így tovább. Mivel a tabletet elsősorban szórakozásra szánják, az Amazonnál arra számítanak, hogy ebben a környezetben az Alexát is főleg a videók és zenék előkotrására fogják használni. Ezen kívül a Google asszisztensétől megszokott információs kártyákkal is kínálgatja majd a felhasználókat.

Az Alexa az Echón kívül néhány másik eszközön, például az Amazon tévéjén is elérhető volt már, de hordozható eszközökön eddig lehetett használni. A cég korábbi modelljei is meg fogják kapni, ha frissülnek a saját Fire OS operációs rendszer 5-ös verziójára, néhány hónapon belül.

Ettől eltekintve a Fire HD 8 nyilván nem egy csúcsgép, viszont az ára se egy csúcsgépé: mindössze 90 dollár, vagyis 25 ezer forint. Az Amazon taktikája pedig, hogy olcsón adja a hardvert a szolgáltatásaihoz, úgy tűnik, a tableteknél is működik, mert a cég szerint több mint kétszer annyit adtak el belőlük tavaly, mint egy évvel korábban.

Rovatok