Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy robotot Oroszországban

2016. szeptember 20., kedd 11:33

Orosz rendőrök letartóztattak egy robotot, mert részt vett egy politikai tüntetésen Moszkvában. A tömeg egy Valerij Kalacsev nevű parlamenti képviselőjelölt mellett tüntettek, köztük vegyült el az aktivistarobot Promobot is, amelyet az azonos nevű cég épített.

De mit keresett egy robot egy tüntetésen? És mit követett el, ami rendőri beavatkozás után kiáltott? A gyártócég szóvivője szerint a választópolgárok véleményeit rögzítette különböző témákban, hogy a támogatott jelölt csapata később kielemezhesse őket. Ez elsőre nem úgy hangzik, mint ami különösebben törvénytelen lenne, de hát mégiscsak Oroszországról beszélünk. A szóvivő azt is elmondta, hogy a robotot

a rendőrök arra kérték, hogy hagyja el a tömeget, és még megbilincselni is megpróbálták.

Promobot békésen tűrte a rendőri intézkedést, bár az nem állítható, hogy ellenállás nélkül, hiszen az áramköreibe a mérnökök építettek elektromos ellenállást. Egyébként ugyanarról a típusról van szó, amely még júniusban azzal került a hírekbe, hogy megszökött a gyártójától – kétszer. Ahogy a korábbi szökéseknél, most is felmerül a kérdés, hogy nem maga a cég próbál-e ilyen furfangos módon figyelmet irányítani a termékére. Lehet, de inkább nézzék meg ezt a zavarba ejtő videót a történtekről: 

Letartóztattak egy robotot Oroszországban

A Promobotot egyébként arra tervezték, hogy az emberek mellett szolgáló inasként működjön, amely segít a tájékozódásban, de reklám- és adminisztrációs célokra, főleg ügyfélhívó-rendszerek alapjának is kiváló lehet. A kommunikációt előre rögzített hangfelvételek helyzetérzékeny lejátszásával, illetve a robot mellkasára szerelt képernyőn át lehet intézni.

Rovatok