Index Vakbarát Hírportál

Lemezt is lejátszik az új ötfontos

2016. október 12., szerda 15:33

Egy hónapja sincs, hogy a Bank of England bevezette az új ötfontost. A Winston Churchill arcképével díszített bankjegyek nem papírból, hanem polimerből készültek; ez strapabíróbb a papírnál, és nehezebb hamisítani is.

A Bank of England elnöke a bevezetés előtt megjegyezte, hogy az új papírpénz (nem fogjuk műanyagpénznek hívni) egy mosást és centrifugázást is kibír sérülés nélkül. De azt ő sem mondta, hogy az új ötfontossal hanglemezeket (nem fogjuk bakelitnek hívni) is lejátszhatunk.

Hanglemez lejátszásakor a tányéron forgó lemez barázdái rezgésbe hozzák a tűt. A hangszedő tekercsei a rezgést elektromos jellé alakítják, ami a karkábelen át tovább jut az erősítőbe. Ezt a trükköt megoldhatjuk 12 ezer és 12 millió forintból is, a különbség csak a zenei információ tisztaságában lesz. Az ötfontos viszont önmagában egy komplett, önrezgő rendszer, saját erősítéssel, így csak egy forgó tányér kell hozzá, amire rátehetjük a lemezt.

Az ötfontos lejátszás elég torz hangminőséget ad – a videóban az Abba-lemez úgy szól, hogy az még a Szabad Európa Rádió törzsközönségének is sok lenne –, de öt fontért kevés jobb analóg zenelejátszót kaphatunk, olyat meg egyet se, ami elfér a farzsebünkben. Az mondjuk kérdéses, hogy ez a lejátszási módszer mennyire tesz jót a lemezeknek, de a videón látható Crosley lemezjátszó valószínűleg önmagában is komoly károkozásra képes.

Rovatok