Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az új Macbook Pro gépek

2016. október 27., csütörtök 19:05

Az Apple a csütörtöki rendezvényén frissültek a Macbook Pro számítógépek, és azokat is a Pro gépekre terelik, akik eddig inkább Airt vettek volna a vékony mérete miatt. A processzorok modernebbek és erősebbek, és a drágább modellek kaptak egy plusz kijelzőt. A tévézést is megújítja az Apple.

Sok minden kiszivárgott a rendezvény előtt az új Macbook Pro gépekről. Például az, hogy érintéssel vezérelhető OLED kijelző került a funkciógombok helyére, a számgombok fölé, és az ujjlenyomatunkkal tudunk belépni a rendszerbe. Az iPhone-on évek óta használt azonosítási rendszer online vásárlásnál is használható.

Az új laptopok vékonyabbak az eddigieknél, és emiatt a hagyományos usb portnak is mennie kellett. Nem meglepő, az Apple már az iPhone 7-tel bebizonyította, hogy nem lesz szívbajos, ha néhány régi porttól meg kell szabadulni.

Tim Cook lemásolta a Microsoftot

Ugyanazzal indított, mint a riválisa szerdán, hogy a fogyatékkal élőknek is elérhetővé akarják tenni a technológiájukat. Nyitottak is nekik egy külön weboldalt.

Meglepő módon az iPhone-nal folytatta, persze a szokásos önfényezéssel, hogy mennyire szeretik az emberek a telefonjaikat, és gyönyörű fotókat készítenek. Cook úgy nézegeti a képeket, mint a nagyim a neki küldött képeslapokat.

Fontos az is, hogy az iOS 10 milyen nagy mértékben elterjedt, a felhasználóknál levő készülékek 60 százalékán ez a legfrissebb verzió fut. Ez kétségtelenül szép eredmény.

Apple TV

A tavaly októberben megújított médialejátszóra, a 4. generációs Apple TV-re mostanáig nyolcezer appot írtak a fejlesztők, és Cook bejelentette, hogy már a Microsoft tulajdonában lévő Minecraft is megjelent a platformra.

A Twitter azt mutatta meg, hogyan tervezik megújítani a tévézés élményét. Elég oldalra lapozni az Apple TV távirányítóján, és jobb oldalon megjelennek a kapcsolódó twitek. A példaként bemutatott meccs esetében gifek, visszajátszások, más nézők reakciói, és mobilokkal más nézetből rögzített élő közvetítések jelentek meg az oldalsó sávon.

Cook szerint az Apple TV lesz az a hely, ahol minden tévéshow és mozifilm elérhető. Hogy ez tényleg így legyen, bemutatnak egy új appot, aminek az a neve, hogy

TV

Tényleg ez a neve, TV.

Minden Apple TV-re megírt app tartalma megjelenik benne, az elkezdett sorozatok, a befejezetlen filmek, hogy mit láthatunk a tévécsatornákon. Az Apple szakértői tesznek fel szerkesztett ajánlókat, és persze katalógusban is lehet keresni.

Azzal, hogy ennyire könnyen elérhetővé tesznek mindent, és a gigantikus kínálatot szakértők, ajánlórendszerek segítségével szabják személyesre, megkönnyítik a búcsút a kábeltévétől.

Ez leginkább az Egyesült Államokban fontos, ahol sokkal többet költenek az emberek Netflixre, Hulura és más online tartalomszolgáltatásra, mint idehaza. Az app természetesen iPhone-on és iPaden is elérhető. A demó alapján a rendszer lenyűgözően gördülékenyen működik. Elég megkérni a Sirit hangutasításokkal, hogy kapcsoljon a fociközvetítésre, és az Apple TV magától megtalálja azt az appot, amelyben elérhető a közvetítés. Nem kérdez semmit, csak bekapcsolja az adást.

Az app egységes bejelentkezést is lehetővé tesz. Elsőként az amerikai DISH és DirecTV előfizetői használhatják ki azt, hogy elég egyszer bejelentkezniük az Apple TV-n, iPhone-on vagy iPaden, és máris hozzáférnek az összes olyan apphoz, amelyre elérést ad az előfizetésük.

Eleinte csak az USA-ban lesz elérhető, idén decemberben.

Mac

Ez a hét nagyon fontos a Mac és az Apple történetében, mondja Tim Coo, mert

most 25 éves az Apple első notebookja.

Volt pár újítása az Apple-nek az elmúlt évek során, de most a legfontosabb az, hogy mi lesz a Macbook Próban.

Az OLED ott van a funkciógombok helyén, és ezek a legkönnyebb, legvékonyabb Macbook Pro-k eddig. A kisebb 13 colos verziónak 23 százalékkal kisebb a térfogata, és 1,3 kilogrammos, míg a 15 colos verzió 20 százalékkal kisebb térfogatú, és 1,8 kilogrammos.

A kijelző 67 százalékkal fényesebb, 67 százalékkal kontrasztosabb, és 25 százalékkal több szín látható rajta.

A 15 colos gépben

 A 13 colosba kicsit gyengébb dolgok kerültek

Mindkét gépre  négy usb type-c (thunderbolt 3) portot raktak a gépekre, és ezek közül bármelyiket használhatjuk töltésre.

Kétszer nagyobb lett a touchpad, és a billentyűk úgy működnek, mint a Macbookon, de kaptak egy kis upgrade-et.

TouchBar lett a neve az OLED kijelzős sávnak, és a korábbi hírekkel ellentétben van rajta Esc gomb. Csak ezentúl virtuális. Itt van a hangerőállító, a fényerőállító is, és amikor meg akarunk osztani egy tartalmat, mondjuk a böngészőből, akkor a Facebook és a többi közösségi portál gombjai jelennek meg rajta.

A gép a bekapcsológombnál olvassa le az ujjlenyomatunkat, és egy Apple T1 csip gondoskodik az azonosítás biztonságáról.

Külön gombot kapott a Siri, és persze a hagyományos F1-F12 funkciógombok is elérhetők. Amikor lenyomjuk a billentyűzet bal alsó sarkában lévő Fn gombot, ezek jelennek meg a kijelzőn.

Az az előnye a kijelzős megoldásnak, hogy szélesebb gombok és vezérlőeszközök is meg tudnak jelenni rajta. Így például a képszerkesztőben a szoftver oda tudja írni annak a - szerinte gyakran használt - mappának a nevét, amelybe egy érintéssel lementhetjük a fájlt.

A TouchBar személyre is szabható, ahogy a fenti képen is látszik.

Az Apple rendezvényén fárasztóan hosszan magyarázták, hogy mi mindenre jó egy professzionális gép, példul Photoshopolásra, videók vágására (Ecsetek! Színek! Őrület!)

Elég annyit megjegyezni, hogy egy Macbook Pro és a megfelelő DJ-szoftver segítségével mindenki bulibáró lehet!

Az volt a bemutató talán legnagyobb meglepetése, hogy lesz egy Macbook Pro hagyományos gombokkal is. Azoknak, akik egyébként a Macbook Airt választánák, vagyis az Apple ezennel kicsinálta az Airt. A 13 colos kijelzővel felszerelt Pro modell 12 százalékkal vékonyabb a Macbook Airnél, és mivel a vékonyabb a káva, a gép alapterületre is kisebb az Airnél. Gyorsabb is lesz, jóval erősebb az alapfelszereltsége.

Mennyibe fog kerülni mindez?

A 13 colos Macbook Pro alapmodell 1500 dollárba (kb. 550 ezer forint), míg az OLED TouchBarral szerelt 13 colos gép 1800 dollárba (650 ezer forint), a 15 colos pedig 2400 dollárba (880 ezer forint).

Magyarán az e heti árversenyt a Microsoft nyerte a szerdán bemutatott egymillió forintos gépével. Persze az egy asztali számítógép volt, és még nem tudjuk, hogy az Apple mikor és miként fogja megújítani az iMac sorozatot. 

Borítókép: Roberto Machado Noa / Getty Images Hungary.

Rovatok