Index Vakbarát Hírportál

Nagyot bukott a Note 7-botrány miatt a Samsung

2016. október 27., csütörtök 09:45

A robbanékony Note 7 körüli mizéria valóban megtépázta a Samsung nyereségét – derül ki a cég 2016 harmadik negyedévi pénzügyi jelentéséből.

A Samsung bevétele a legutóbbi negyedévben 47,8 ezermilliárd dél-koreai von volt, az üzemi eredménye pedig 5,2 ezermilliárd von (1,3 ezermilliárd forint), ami éves összehasonlításban 2,19 ezermilliárd vonos esés – az első az utóbbi évben.

Pedig a cég éppen egy évvel ezelőtt, 2015 harmadik negyedévében kezdte összeszedni magát, idén az előző negyedévben pedig még olyan jól ment nekik, mint két éve soha. A visszaesés nyilvánvalóan a Note 7 bukásának tudható be, amelyet a cég a zászlóshajójának szánt, de előbb robbanásveszély miatt visszahívták és kicserélték, aztán még egyszer visszahívták, végül teljesen beszántották.

Az első jelentések szeptember elején láttak napvilágot a Note 7 készülékek akkuproblémájáról, de a Samsung még október elején, a teljes visszavonuló előtt nem sokkal is csekély növekedésre számított: 7,8 ezermilliárd vonos profitot jeleztek előre, 49 ezermilliárd vonos bevétel mellett. Ezt mindössze néhány nappal később korrigálniuk kellett, amikor világossá vált, hogy a cserekészülékként kiadott új Note 7-ek is gyulladásveszélyesek.

A Note 7-balhé által a pénzügyi eredményen ütött lyukat részben sikerült befoltozni a Samsung más fogyasztói elektronikus kütyüinek jó teljesítményével, de a cég szerint az is hozzájárult a visszaeséshez, hogy az általuk gyártott összetevőkből is kevesebb bevétel folyt be, illetve a dél-koreai von erősödése se tett jót. Azt viszont nem vitatják – nehéz is lenne –, hogy a Note 7-para a problémák fő oka.

Rovatok