Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy a tengerek ura, de a lőszerére attól még nincs pénz

2016. november 8., kedd 11:48

Ahogy mi is megírtuk, októberben debütált az amerikai haditengerészet új szuperfegyvere, a USS Zumwalt nevű lopakodó romboló. A szakértők ódákat zengtek arról, milyen modern technológiákkal van teleaggatva, és top kategóriás rombolóként a fejlett fegyverrendszere sem akármilyen. Csakhogy úgy tűnik, olyan drága hozzá a lőszer, hogy a haditengerészet inkább nem is használná.

A romboló 155 milliméteres, földi támadásra alkalmas fegyverrendszere minden korábbinál pontosabb, GPS-vezérelt, 100 kilométer hatótávolságú lövedéket használ, amelyből percenként tízet képes kilőni. A probléma csak annyi, hogy ebből a típusból

minden egyes lövedék 800 ezer dollárba kerül,

vagyis nagyjából 220 millió forintból jönne ki egyetlen lövés.

A kilencvenes években, amikor a Zumwalt hajótípust tervezték, a haditengerészet még úgy számolt, hogy egész flottára, összesen 32 darabra lesz szükségük. Az időközben eltelt bő huszonöt év alatt viszont sokat változott a világ, és mára már 3 ilyen hajóra van szükségük. Ezzel a csökkenéssel együtt pedig a lőszer iránti kereslet is visszaesett, ami viszont értelemszerűen felsrófolta a lőszerenkénti árat. Ezt a gyártó Lockheed Martin még tizenöt éve is csak 50 ezer dollárra saccolta, ami azért más kategória, azzal együtt, hogy már ez is jóval magasabb a más rombolók sztenderd fegyvereihez való lőszer áránál.

A haditengerészet előtt így is több lehetőség áll. Egyrészt a Lockheed Long Range Land Attack Projectile (LRLAP) nevű lőszertípusa helyett választhatják az Excalibur GPS-vezérelt lőszert, amely hasonló képességű, csak 100 helyett 40 kilométeres hatótávú. Másrészt dönthetnek úgy, hogy az egész földi rendszer helyett inkább további nagy hatótávolságú légvédelmi fegyvereket telepítenek. A harmadik lehetőség, hogy hagyják a fenébe ezeket az unalmas megoldásokat, és beszerelnek egyet az évek óta fejlesztgetett új elektromágneses railgun fegyverükből.

Rovatok