Index Vakbarát Hírportál

A Concorde-nál is gyorsabb utasszállítót jelentettek be

2016. november 16., szerda 19:20

Richard Branson, a Virgin milliárdos tulajdonosa új repülőgéptípust jelentett be. A tervek szerint 2023-ban forgalomba álló, Baby Boom nevű gép elég komoly dolgot vállal: 10 százalékkal gyorsabb lesz, mint a Concorde-ok voltak.

Branson új gépei tehát a hangsebesség 2,2-szeresével hasítják majd a levegőt, vagyis óránként 2330 kilométert tenne meg, ami jó két és félszer gyorsabb, mint amennyivel az utasszállító gépek általában repülnek.

A Virgin a Boom nevű céggel közösen dolgozik majd a gépen. A nagy trükk az lehet, hogy a gép jóval kisebb, mint a gazdasági okok, vagyis a kihasználatlanság miatt a földre parancsolt Concorde-ok voltak: 40 utas fér csak be, ennyien pedig valószínűleg azért lesznek majd akkor, ha a London-New York távolság 3 óra 15 percre csökken. A jegyek 3100 dollárba, vagyis úgy 900 ezer forintba kerülnek majd.

A Virgin (és Branson) nem most először mártja bele a lábujját a hangnál gyorsabb repülésbe: az övé a Virgin Galactic nevű űrturista-cég is, melynek kísérleti repülőgépét 2014 októberében érte tragikus baleset.

Rovatok