Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lehetett az eredeti iPhone prototípusa

2017. január 10., kedd 06:52

Mindenki tudja, hogy az első iPhone bemutatása előtt nagyon sok terv készült arra, hogyan nézzen ki az Apple mobilja és milyen legyen az operációs rendszere. Részleteket azonban nem lehetett tudni, egészen mostanáig.

Sonny Dickson publikált néhány képet és videót egy operációs rendszerről, amelyet állítólag az iOS tervezésekor fejlesztettek. AcornOS-nek nevezték ezt a rendszert és nagyon hasonlított az akkori iPodok dizájnjára.

A mobil kijelzőjét két részre osztják, az alsó részen megjelenik rajta a kattintható keréknavigáció, ezt egy az egyben az iPodról másolták. A felső részen pedig a tényleges menü található az ismerős opciókkal, mint Játék, Zene, Tárcsázás és SMS.

Akkoriban, vagyis 2006-ban tényleg létezett egy Apple-szabadalom, ami egy multitouch készülékről szólt, opcionálisan kerékszerű navigációval. Amikor Steve Jobs tervezte az iPhone-t két lehetőséget fontolt meg. Az egyik az iPod operációs rendszerének kibővítése, a másik az OS X miniatürizálása. Mindkét dizájn kipróbálták, úgy tűnik, az AcornOS az egyik kevésbé sikerült terv volt.

Sonny Dickson egy ausztrál blogger, akinek meglepően jó értesülései vannak az Apple háza tájáról. Ezt úgy sikerült elérnie, hogy nagyon jó kapcsolatokat alakított ki a távol-keleti gyárakban dolgozó informátoraival. Saját bevallása szerint öt-tíz információforrása van kínai gyárak közelében, akik 250-500 dollár közötti áron vásárolják meg a prototípusokat, azokat lefényképezik és továbbküldik. Az évek alatt kiépült a hálózata és láthatóan más helyekről is kap érdekes információkat.

Rovatok