Index Vakbarát Hírportál

Újra dübörög a legendás NASA-űrkikötő

2017. február 20., hétfő 20:25

Vasárnap új időszámítás kezdődött a NASA-nál: egész pontosan 5 év, 7 hónap és 10 nap után újra rakétahajtóművek dübörögtek a Kennedy Űrközpontban. A SpaceX Falcon-9 rakétája egy nap halasztást követően sikeresen elstartolt az LC-39A startállásról, hogy Föld körüli pályára állítsa a Nemzetközi Űrállomásra ellátmányt, tudományos felszerelést szállító Dragon teherűrhajót.

Az LC-39A indítóállást 2014-ben bérelte ki a SpaceX húsz évre a NASA-val kötött kereskedelmi célú megállapodáson belül, és a vasárnapi volt az első alkalom, hogy innen indult magánűrhajó az űrbe. A mostani rakétastartot történelmi jelentőségűnek tartják, mivel az amerikai űrkutatás történetének emblematikus helyéről van szó. Az LC-39A az Apollo-program keretében épült, a gigantikus Saturn-V holdrakétákra méretezve. Az amerikai űrprogramban 92-szer indult innen űrhajó: a holdutazások idején tizenkét Saturn-V rakéta startolt innen, az ember nélküli Apollo-4 től kezdve, a felejthetetlen Apollo-11-en át, az Apollo-10 kivételével az összes.

Később az indítóállást átépítették az űrsiklóprogram kívánalmainak megfelelően, és a 135 űrsiklóküldetés közül 80 innen indult, beleértve az elsőt és az utolsót is (STS-1, STS-135), amiről bő öt évvel ezelőtt, 2011 nyarán az Index is tudósított. Alábbi nagyképes összeállításunk a legendás startállás történetét tekinti át.

Cover fotó: 2010. február 9. Az STS-130 éjszakai startja a 39A kilövőállásból. Az STS-130 volt az Endeavour űrsikló 24. útja (NASA)

Rovatok