Index Vakbarát Hírportál

Megint fizethet a Telekom

2017. február 27., hétfő 14:05

Idén már másodszor szabott ki bírságot a Telekomra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég a 4G hálózatát a legnagyobbként hirdeti, ami nem ellenőrizhető állítás – írja a Portfolio. A büntetés 35 millió forint.

A cég reklámszlogenje szerint "A Telekom 4G mobilinternetet választják a legtöbben. Bízd rá magad!", ezt az összehasonlítást viszont nem tudják adatokkal alátámasztani. Bár a Telekom az NMHH gyorsjelentéseire hivatkozik, a GVH szerint azok nem tartalmaznak adatokat a 4G-hálózat használóiról, és ilyen gyorsjelentés amúgy is 2014 januárjában készült utoljára, ezért nem alkalmas arra, hogy a vizsgált, 2015 júliusa és augusztusa közötti reklámkampányban használják, mert 2015-ben jelentős hálózatfejlesztések történtek, ami akár át is rendezhette azóta a piacot.

Az GVH szerint a fogyasztóknak tudniuk kell ellenőrizni egy reklám állításait, márpedig az ellenőrizhetőség követelménye már akkor se teljesül, egy összehasonlító reklám hitelessége csak egy bírósági perben vagy egy hatósági eljárásban dönthető el.

A Telekomra már januárban is bírságot szabott ki a 4G-hálózat reklámozása miatt a GVH. Az akkori büntetés jóval nagyobb, 600 millió forint volt, ami minden idők legnagyobb ilyen bírságának számít.

A Telekom már jelezte, hogy bíróságon támadja meg a GVH határozatát.

Rovatok