Index Vakbarát Hírportál

2016 a zsarolóvírusok éve volt

2017. március 2., csütörtök 11:41

2016 tényleg a zsarolóvírusok éve volt: a Trend Micro friss jelentése szerint csak tavaly 752 százalékkal nőt az új zsarolóprogram-családok száma – derül ki a biztonsági cég közleményéből.

A jelentés [pdf] szerint a zsarolóvírusok száma tavaly 29-ről 246-ra emelkedett, és összesen egymilliárd dolláros veszteséget okoztak a vállalatoknak világszerte, hiába tanácsolják a szakértők általában azt, hogy inkább ne fizessen, akit megfertőztek.

A felfedezett biztonsági rések számában vegyes eredmények születtek: az Apple-nél 145 százalékkal több sebezhetőséget találtak, de a Microsoft biztonsági hibái 47 százalékkal csökkentek tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az egyik legtöbb új sebezhetőséget egyébként a széles körben által használt Adobe Acrobat Reader DC programban találták.

Az új biztonsági rések kihasználására fejlesztett hekkereszközök, az úgynevezett exploit kitek használata is 71 százalékkal csökkent. Ez részben annak köszönhető, hogy tavaly nyáron elkapták a világ egyik leghatékonyabb exploit kitjének számító Angler fejlesztőit, a Lurk csoportot Oroszországban. 

Magyarországon a jelentés szerint a mobilappként terjedő fenyegetések számítanak az egyik legnagyobb veszélynek. Egész Európában nálunk volt a legmagasabb az ilyen jellegű fertőzések aránya:

Magyarországon decemberben minden huszadik letöltött alkalmazás tartalmazott valamilyen kártékony kódot.

Ez már csak azért is komoly kockázatot jelent, mivel a támadók egyszerű bejutási pontként használhatják a céges mobiltelefonokat, és onnan tovább haladva a vállalati hálózatban érzékeny és értékes adatokhoz is hozzájuthatnak.

Rovatok