Index Vakbarát Hírportál

Cserélje le iCloud-jelszavát!

2017. március 24., péntek 08:56

Úgy tűnik, messze nincs vége az iCloud-ügynek, amelyben hekkerek azt állítják, hogy rengeteg iCloud-fiók adatait szerezték meg. Tegnap ugye azt mondta az Apple, hogy nincs semmilyen adat a magát Turkish Crime Familynek hívó szervezetnél.

A ZDNet azonban azt állítja, hogy megvizsgálták a hekkerek által bizonyítékként kiadott fiókok adatait és azok valósak. Összesen 54 fiókot kaptak a hekkerektől és mindegyik létező volt valaha, de sok közülük már nagyon régi. Találtak azonban tízet, amely még mindig működött, és a jelszót is ismerték a hekkerek. (Azóta az érintettek megváltoztatták jelszavaikat.)

Az érintettek mind londoniak voltak, angol szolgáltatóknál vannak előfizetéseik, de nem ugyanannál a szolgáltatónál van mind. Ugyanazt a jelszót használták évek óta, amióta regisztráltak az iCloudba, átlagosan több mint öt éve. Néhányuknak csak iPhone-ja van, másoknak Macje és iPadje is, tehát teljesen különböző felhasználókról van szó.

Az ügy eléggé zavaros, a hekkercsoport állítólag londoni székhelyű. Az sem teljesen világos, pontosan mennyi fiók adatait lopták el, sokáig néhány százezerről volt szó, de ez a szám néhány száz millióra ment fel. Az biztos, hogy az Appletől egészen jelképesnek tűnő összeget kérnek, 100 ezer dollárnyit iTunes ajándékkártyában vagy 75 ezer dollárt Bitcoinban.

Ha az Apple nem fizeti ki a váltságdíjat április 7-ig, azzal fenyegetőznek, hogy az összes megszerzett fiókról törlik az adatokat. Egyelőre lehetetlen eldönteni, mennyire valós a fenyegetés, de ha nem akar kockáztatni, változtassa meg iCloud-jelszavát még ma.

Rovatok