Index Vakbarát Hírportál

A WhatsAppnak kiskaput kellene csinálnia a brit kormánynak

2017. március 27., hétfő 18:47

A brit kormány azt szeretné, hogy a WhatsApp nemzetbiztonsági okokból tegye lehetővé a titkosszolgálatnak, hogy hozzáférjenek a felhasználók üzeneteihez, írja a Mashable.com. Erről maga Amber Rudd brit belügyminiszter beszélt, miután a médiában megjelent, hogy az egyik londoni merénylő küldött egy WhatsApp üzenetet a támadás előtt, amihez a titkosszolgálat nem tud hozzáférni.

A WhatsApp és a hasonló üzenetküldő alkalmazások titkosítva vannak, hogy a felhasználók adatai és üzenetei biztonságban legyenek. Ehhez senkinek nincs hozzáférése, még a titkosszolgálatoknak sem. Ők viszont szeretnének egy kiskaput maguknak, ugyanis a kommunikációs csatornák ellenőrzésével szerintük könnyebben kiszúrhatóak és megakadályozhatóak lennének a mostanihoz hasonló terrorakciók.

Ezzel viszont csökkenne az emberek online biztonsága, és a WhatsApp is erre hivatkozik. A cég szerint borzalmas volt a londoni merénylet és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy együttműködjenek a hatóságokkal, de ebbe az ilyen kiskapuk és hozzáférések nem férnek bele.

Nem az első eset

Egyelőre semmi komoly nem történt az ügyben, de csúnyán elmérgesedhet a helyzet. Tavaly például az Apple és az FBI ugrott egymás torkának. 

Az FBI azt akarta az Apple-től, hogy segítsenek a San Bernardinó-i terrortámadással kapcsolatos nyomozásban, mert nem férnek hozzá az egyik elkövető iPhone-ján található adatokhoz. A titkosítás feloldásához az Apple-nek sem volt kulcsa, de az FBI azt akarta, hogy segítsenek nekik megkerülni azt az extra védelmet, ami megakadályozza, hogy saját maguk törjék fel nyers erővel a titkosítást.

Az Apple elutasította a kérést, mivel a személyes adatok védelmét sokkal fontosabbnak tartotta, amiben a nagy techcégek is az Apple mellé álltak: a Google (vagyis az Alphabet), a Facebook és a Microsoft közös indítványban támogatták az Apple-t a harcban. Végül az FBI azt mondta, feltörték a telefont.

Rovatok