Index Vakbarát Hírportál

Minden jegy ablak mellé szól a New Shepard űrhajón

2017. március 30., csütörtök 17:06

Szerdai hírlevelében négy rendkívül érdekes látványtervet osztott meg Jeff Bezos, az Amazon alapítója, a világ második leggazdagabb embere. Bezos kereskedelmi célú űrutazásokra szakosodott cége, a Blue Origin többek között arra készül, hogy fizetős űrutazásokat kínáljon azoknak, akik hajlandók nem kevés pénzt kiadni némi űrközeli élményért.

Korábban már bemutatták a New Shepard névre keresztelt szuborbitális űrkapszulájukat (aminek mentőrakétáját már tesztelték is), a most kiadott képek az űrhajó belső terét mutatják meg, vázolva, hogy mire számíthatnak majd a tehetős űrturisták a közeljövőben. Mint arra a Spaceflight Insider emlékeztet, a cég 2018-ra tervezi az első fizetős Blue Origin-űrtúristák fellövését.

Technológiai konkrétum alig derül ki a képekből, annyi azonban világosan látszik, hogy határozottan rámennek az élményre: kényelmesnek tűnő, dizájnos, skandináv bútorokat idéző párnázott székekben utazhatnak majd az űrbe a cég ügyfelei, a kabin hatalmas ablakai pedig minden bizonnyal remek kilátást nyújtanak majd a Földünkre az űrből.

A belsőt bemutató kép közepén egy furcsa, hengerszerű tárgy látható, aminek funkciójáról semmit nem tudni*, többen is az Amazon hangvezérelt otthoni asszisztenséhez, az Alexához hasonlították. Könnyen lehet, hogy hasonló, kommunikációs funkciója is lesz a szerkezetnek. Az ablakok kereténél kis képernyőket is meg lehet figyelni, ezek valószínűleg repülés közben információkat adnak majd az űrhajósoknak az utazásról. (Esetleg aki elunta az egészet, az nézheti a Gravitációt vagy a Nyolcadik utas a halált rajta.)

Bezos a kiküldött emailben úgy fogalmazott, hogy a kapszula megtervezésekor a mérnöki precizitást, a biztonságot és a kényelmet tartották szem előtt. “Minden jegy ablak mellé szól” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezek lesznek a legnagyobb ablakok az űrben. A cég honlapján van is egy összehasonlító ábra, amin a Concorde (15 centiméter) és a Boing 747-es (40 cm) ablakaihoz mérik a New Shepard ablakait (108 cm).

A cég Colorado Springs-ben, az április 3 és 6 között megrendezett 33. Űrszimpóziumon mutatja majd be kívül-belül a kapszula teljes méretű modelljét, a már öt repülésen és landoláson túl lévő, újrafelhasználható New Shepard rakétával együtt.

*Mint arra olvasónk, Ágoston rámutatott, a kerek objektum valószínűleg "ügyes elrejtése a kapszula legfontosabb  rendszerének, a mentőrendszer szilárd hajtóanyaggal működő rakétájának."

Rovatok