Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk belehúzott az alagútfúrásba

2017. május 12., péntek 17:19

Pénteken valósággal floodolta Twitter és Instagram fiókját Elon Musk, akiről a legkevesebb amit el lehet mondani, hogy egyszerre több vasat is tart a tűzben, ha a jövő közlekedési fejlesztéseiről van szó. Ezúttal nem a nevével fémjelzett rakétákról, elektromos autókról, vagy csőben futó vonatokról van szó, hanem legutóbbi tervéről, az amerikai városokat föld alatt összekötő alagutakról.

Írtunk már párszor Musk új cégéről a Boring Companyról, de ha az gondolta volna bárki, hogy valamiféle homályos jövőbe vesznek ezek a tervek, akkor elég nagyot tévedett. Musk gyors egymásutánban rakott ki néhány fotót és videót a cégnél folyó előkészületekről.

Íme az első számú alagútfúrógép, a Godot-ra keresztelt masina bejárati csarnoka:

Egy rövid videó a már megépült alagútszakasz elejéről. Musk szerint, ha teljes hosszában megépül az első alagút, az a Los Angeles-i reptértől fog indulni, hogy összekösse Culver City, Santa Monica, Westwood és Sherman Oaks városrészeket.

First tunnel for The Boring Company begins ... Full length of first tunnel will run from LAX to Culver City, Santa Monica, Westwood and Sherman Oaks. Future tunnels will cover all of greater LA.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Ez pedig az alagútfúrógép vágófeje. Musk azt tervezi, hogy az iparágban szokásosnál jóval gyorsabb, akár tízszeres sebességgel üzemeltetik majd.

Cutterhead in operation at standard industry speed. Planning to jack this up by a factor of ten or more.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

A fúráshoz előkészített Godot:

Boring machine segments have been lowered into the starter tunnel. Going through final assembly. Will be a few hundred feet long when complete.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Az alábbi videón pedig már az látható, hogyan tesztelnek egy elektromos meghatású szánt, amivel a tervek szerint a föld alá ereszkedő autókat szállítják majd az alagutakban 200 km/órás sebességgel. A rendszer képes lesz arra, hogy automatikusan irányítsa egyik alagútból a másikba szánokat. (Vigyázat a videó villogó képsorokat tartalmaz, epilepsziára hajlamosak ne indítsák el.)

Rovatok