Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő módon rákattantak Indiában a mobilnetre

2017. június 2., péntek 13:54

Míg Etiópiában országos szinten lekapcsolták az interneten, addig az indiaiak extrém módon használják azt. Egy év alatt kilencszeresére nőtt a mobilnet adatforgalma az országban.

A mérések szerint az indiaiak 1,3 milliárd gigabájt adatot használtak el idén márciusban, míg tavaly ekkor csak 150 milliót. Mindez Mukesh Ambaninak, az 1,3 millárd lakosú ország leggazdagabb emberének köszönhető, aki az olaj- és gázkitermelés mellett a médiába is elkezdett befektetni.

Cégének telekommunikációs szárnya, a Reliance Jio ősszel vezette be a 4G-s szolgáltatást a mobilhálózatán, ami az év végéig ingyenes volt. A határidő lejárta után nyomott áron folytatta a szolgáltatást, ami a mobilnet árának drasztikus csökkenéséhez vezetett. A Jio 108 millió előfizetőjének egy gigabyte-nyi adatforgalom mindössze 17 centbe, azaz 46 forintba került márciusban. 

Indiában ilyen téren elképesztően nagy a potenciál. Közel egymilliárd mobilhasználó van az országban, viszont  ennek durván a háromnegyede nem rendelkezik internet-hozzáféréssel.  

Rovatok