Index Vakbarát Hírportál

Újra kínai a világ leggyorsabb számítógépe

2017. június 19., hétfő 14:32

Megjelent a legfrissebb TOP500, vagyis a világ legerősebb számítógépeit évente kétszer rangsoroló toplista – derül ki a listát összeállító szervezet közleményéből. A győztes ezúttal is kínai, az Egyesült Államok még a dobogóról is leszorult.

A gépek sebességét flopsban mérik, amely a másodpercenként elvégzett lebegőpontos, vagyis tört számokkal végzett matematikai alapműveletek (floating point operations per second) száma. Az utóbbi két alkalomhoz hasonlóan  az első kettő helyezett ezúttal is kínai:

Még mindig a 93 petaflopsos Sunway TaihuLight a világ legerősebb szuperszámítógépe.

A Vuhsziban, az állami finanszírozású Kínai Szuperszámítási Központban található gép ráadásul nagyon elverte a második helyezettet, hiszen kétszer olyan gyors és háromszor annyira hatékony, mint a 33,9 petaflopsos Tianhe-2, miközben kevesebb energiát fogyaszt.

A harmadik helyre egy svájci szuperszámítógép, a Svájci Nemzeti Szuperszámítógépes Központ Piz Daint nevű gépe futott be 19,6 petaflopsszal, ami jelentős fejlesztésről tanúskodik, mert a legutóbbi listán még csak 9,8 petaflopsszal szerepelt.

Az utóbbi évek élmezőnyének egyik állandó szereplője, az amerikai energiaügyi minisztérium Titan nevű gépe így csak a negyedik lett a maga 17,6 petaflopsával. A lista történetének 24 évében ez mindössze a második alkalom, hogy az USA még a dobogóról is leszorult. (Az első eset 1996-ban volt.)

Az amerikaik az utóbbi években fokozatosan visszaszorultak, az egy évvel ezelőtti volt  a legelső alkalom, hogy több kínai gép fért fel a listára, mint amerikai. A dobogós hely elvesztése ellenére mégse olyan rosszak az amerikai kilátások. Egyrészt a tavaly novemberi egyenlítés után ezúttal megint ők adták a legtöbb gépet, 169-et, míg Kína csak 160-at, ráadásul a legerősebb tízből öt gép amerikai.

Másrészt a tervek szerint már novemberre beüzemelik a Summit nevű új szuperszámítógépet. Ez lesz az első gép, amely 100 petaflops fölé megy majd, így ha a kínaiak nem szedik össze magukat, elveszthetik az évek óta őrzött vezető helyüket. Pláne, hogy már Japánban is készül a AI Bridging Cloud nevű gép, amely 130 petaflops körüli teljesítményre lesz képes.

Magyar gép ezúttal sincs a listán. Utoljára Leó, a 2015 júniusában  átadott debreceni szuperszámítógép fért fel, még abban az évben a 383. helyet csípte meg.

Rovatok