Index Vakbarát Hírportál

Magyar egyetemisták nyertek díjat a világ leggyorsabb számítógépével

2017. június 20., kedd 10:22

A Miskolci Egyetem informatikushallgatói csapata zsinórban negyedszer idén is bejutott a rangos szuperszámítógép-verseny, az Asia Student Supercomputer Challenge (ASC17) kínai döntőjébe. A magyar hallgatók "Első osztályú csapat" ("First Class Team") díjjal tértek haza – írja közleményében az egyetem.

2017-ben világszerte összesen 230 csapat jelentkezett a versenyre, az ázsiai döntőbe viszont már csak az első fordulóban legjobb eredményt elérő 20 csapat kapott meghívást. Idén Kínában, a Sanghaj melletti Vuhsziban rendezték a döntőt, ahol a legrutinosabbnak számító magyar csapaton kívül Nürnberg és Varsó egyeteme képviselte még Európát.

Az áprilisi döntőben a hallgatóknak egy mini szuperszámítógépet kellett építeniük mind a hardver, mind pedig a szoftverkörnyezet kialakításával, majd az így létrehozott rendszeren kellett futtatniuk a megfelelő alkalmazásokat, végül a verseny zárónapján a zsűrije előtt prezentálhatták az elért eredményeket.

A kínai döntőbe már csak azért is megérte bejutni, mert a csapatok azzal a Vuhsziban található Sunway TaihuLight szuperszámítógéppel dolgozhattak, amely épp a napokban védte meg a címét, így jelenleg is ez a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe.

Az, hogy hozzáférést kaptunk ehhez a géphez, már önmagában is különleges lehetőséget jelentett egy szakmabelinek

– monda Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének adjunktusa, aki a magyar csapatot vezette. A csapatba bekerült hallgatók Palkó Dániel, Flaskó László, Grebely Marcell, Gyárfás-Tóth Kristóf Bence és Boros Tamás voltak.

A verseny fődíját a Csinghua Egyetem csapata nyerte.

Rovatok