Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes vírusirtót ad ki a Kaspersky

2017. július 26., szerda 13:08

A világ egyik legismertebb kiberbiztonsági cége, az orosz központú Kaspersky Lab bejelentette, hogy világszerte kiadják a vírusirtó szoftverük ingyenes változatát – írja a Reuters.

Az ingyenes verzióból hiányozni fog néhány funkció, de a más ingyenes antivírusprogramokban megszokott alapvető védelmet biztosítani fogja, és reklámok se kerülnek bele. A cég szerint azért, mert nem közvetlen bevételt remélnek tőle, hanem a használatából nyert adatokat a termékeik fejlesztésében szerepet játszó gépi tanuláshoz fogják felhasználni.

A cég már egy ideje teszteli az ingyenes változatot, eddig Oroszországban, Kínában, Ukrajnában és a skandináv államokban vezették be, de július végétől novemberig világszerte letölthető lesz, hozzánk november elején ér el:

A mostani első bevezetési hullámban van az Egyesült Államok is, ahol a cégnek mostanában nincs könnyű dolga, mert orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal vádolják, amire az utóbbi időben az amerikai közvélemény a szokásosnál is érzékenyebb. Az amerikai kormányzati beszerzéseket bonyolító GSA tilalmat rendelt el a termékeire, aminek az okairól a Bloomberg írt részletes cikket. Az ebben foglalt állításokról később a cég tételes cáfolatot adott ki.

Rovatok