Index Vakbarát Hírportál

A digitális aranyásók már saját Boeinget bérelnek a videokártyák beszerzéséhez

2017. július 31., hétfő 15:35

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a különféle virtuális valuták, például a bitcoin vagy újabban főleg az ether bányászata mára akkora biznisszé vált, hogy az ehhez szükséges grafikus processzorok (GPU) hiánycikké váltak, egy mezei felhasználók szinte nem is tud már közép-és felső kategóriás videokártyáját venni.

A Quartz most arról ír, hogy az egekbe szökő etherárfolyam miatt a bányászok közötti verseny már annyira felpörgött, hogy egyesek konkrétan Boeing 747-es repülőgépeket bérelnek, hogy biztosítani tudják bírják a tempót és minél előbb minél nagyobb számítási kapacitást tudjanak csatasorba állítani. Marco Streng, a Genesis Mining nevű etherbányászcég vezére a lapnak arról beszélt, hogy az idő olyan kritikus tényező, hogy egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy kivárják, amíg például tengeri úton megérkezik egy-egy új szállítmány.

A repülőbérlés nyilván nem olcsó mulatság, de még így is simán megéri, hiszen az etherbányászat többi költsége változatlan maradt, miközben az árfolyam az idén januári 10 dollárról júniusra 400 dollárra szaladt fel. Ezzel párhuzamosan a bányászatára fordított számítási teljesítmény is kilőtt. Ezt az úgynevezett hash rátában mérik, és így alakult szeptember óta:

Az egész őrületből a bányászok mellett a GPU-piacot uraló két cég, az Nvidia és az AMD is nagyot profitál, utóbbi részvényeinek az értéke például az elmúlt 12 hónapban 152 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére Lisa Su, az AMD vezetője azt mondta, hosszú távon nem számolnak az etherbányászattal mint a növekedés motorjával, inkább továbbra is a gémerközösséget tartják a fő célpiacnak.

Az ether által kiváltott digitális aranylázról, a mögötte álló, Ethereum nevű technológia távlati jelentőségéről, illetve általában a kriptovalutákról ebből a cikkünkből tudhat meg további részleteket.

Rovatok