Index Vakbarát Hírportál

Hipnotikus videó a tömegközlekedés jövőjéről

2017. augusztus 28., hétfő 17:01

Ahogy mi is megírtuk, a hétvégén egyetemek versenyeztethették a saját építésű hipervonataikat a SpaceX Los Angeles-i telephelyén megépült két kilométernyi Hyperloop-tesztalagútban.

A feladat az volt, hogy olyan prototípust kellett fejleszteni, amely az 1,2 kilométeres tesztalagútban minél nagyobb sebességre tud felgyorsulni. A versenyt a Müncheni Műszaki Egyetem 30 fős csapata, a WARR Hyperloop nyerte egy 80 kilós szénszálas szerkezettel, amely az 50 kilowattos elektromos motorjával 324 kilométer per órás végsebességet ért el ezen a rövidke távon, majd a beleépített négy pneumatikus fékkel 5 másodperc alatt képes volt teljesen megállni.

A verseny után Elon Musk Instagramra posztolta a győztes csapat belső nézetes videóját, amelytől még a monitor előtt ülve se nehéz elszédülni:

Musk alagútfúró cége, a Boring Company múlt héten megkapta az engedélyt egy újabb, már 3 kilométer hosszú tesztalagút megépítésére, és ez már nem a saját magánterületükön, hanem köztéren fog futni, 13 méterrel a föld alatt.

A Boring Company nevű alagútfúrócég ötlete tavaly decemberben  pattant ki   Musk fejéből. Konkrétan úgy történt a dolog, hogy először dühből kiírta Twitteren, hogy "Megőrülök a forgalomtól. Fejleszteni fogok egy alagútfúró gépet, és elkezdek ásni", majd pár órával később, hogy "Ezt tényleg meg fogom csinálni" – és aztán   tényleg megcsinálta .

Úgy tűnik, az alagutasdi végül összeér Musk egy korábbi nagy tervével, a Hyperloop nevű föld alatti vákuumos csővasúttal.  Musk először még 2013 júniusában  beszélt  a Hyperloop ötletéről, de akkoriban azt mondta, a megvalósítást átengedi másoknak. Több cég bele is vágott a projektbe, mire Musk idén augusztusban bejelentette mégis maga építi meg a szupervasutat.

Rovatok