Index Vakbarát Hírportál

A Google felvásárolta a fél HTC-t

2017. szeptember 21., csütörtök 09:35

A Google 1,1 milliárd dolláros megállapodást kötött a tajvani HTC-vel, hogy kibővítse az okostelefonos üzletágát. A Google nem részesedést vásárol a cégben, de a HTC csapatának egy része csatlakozik a Google-höz. A tranzakció a tervek szerint 2018 elején zárulhat le, ha a szabályozó testületek is jóváhagyják a megállapodást.

A HTC valaha az okostelefonos piac egyik legnagyobb résztvevője volt, de nem sikerült labdába rúgniuk a piacvezető Apple és a Samsung mellett. A cég részvényeivel való kereskedést csütörtökön felfüggesztették.

A fordulat nem volt váratlan. Először szeptember 8-án írtunk róla – egy tajvani kiadványra hivatkozva –, hogy a Google felvásárolhatja a HTC-t. A mostani megállapodás ugyan nem az egész cégre terjed ki, de úgy tűnik, a két héttel ezelőtti lapértesülések nem légből kapottak voltak.

A megállapodás értelmében a Google-höz kerül a Pixel telefonokat fejlesztő csapat, illetve - nem kizárólagos formában, ugyan, de - megkapják a HTC birtokában lévő szellemi tulajdont is. A HTC kutatás-fejlesztési részlegének fele – nagyjából 2000 ember – ezentúl a Google-nek fog dolgozni.

A két cég kölcsönös függésben van egymástól. Míg az Apple maga gyártja a készülékeit és a hozzájuk tartozó szoftvert, addig a Google inkább szoftverben erős; a hardvergyártókkal inkább csak beszállítói szinten dolgoztak együtt. A HTC-vel kötött megállapodás ezen változtathat. A HTC-nek szüksége van a Google pénzére a fennmaradáshoz, a Google-nek pedig szüksége van egy megbízható hardvergyártóra, akikkel új készülékeket gyártathatnak.

Rovatok