Index Vakbarát Hírportál

Hanggal vezérelhetők a Nissan autói

2017. október 5., csütörtök 08:54

A Nissan bejelentette, hogy több autómodelljébe is integrálta az Alexát, az Amazon hangvezérlésű digitális asszisztensét – írja az Engadget.

Az újításnak köszönhetően az érintett autóknak ezentúl bizonyos parancsokat szóban is ki lehet adni. Ez persze még nem újdonság, végül is a Trabanthoz is lehet beszélni, de ezek az autók engedelmeskedni is fognak a hangos utasításnak.

Az Alexa a NissanConnect nevű szolgáltatásba fészkelte be magát, de még csak egyszerűbb parancsokat tud végrehajtani, például ki-bekapcsolja a motort, nyitja-zárja az ajtókat, dudál, vagy a világítást kapcsolgatja.

A következő modellekbe és kiadásokba került be az új funkció: Nissan Altima (2016-17), Nissan Maxima (2016-17), Nissan Murano (2017), Nissan Pathfinder (2017-18), Nissan Rogue (2016, 2017), Nissan Rogue Sport (2017), Nissan Sentra (2016-17), Nissan TITAN (2017), Nissan TITAN XD (2016-17), Nissan GT-R (2017), Nissan Armada (2018).

Múlt héten egyébként a BMW is bejelentette, hogy integrálni fogja az Alexát az autóiba. A német gyártó megoldása okosabb lesz, mert az Alexa minden képességét kihasználja, például meg lehet majd kérni, hogy mutassa, merre kell menni vagy hogy olvassa fel a híreket. Ez viszont csak jövőre valósul meg, míg a japán cég autói már mostantól képesek a fenti egyszerűbb mutatványokra.

Ezzel tovább éleződik a hangvezérlésű mesterséges intelligencia terén folytatott küzdelem a két vezető szereplő, az Amazon és a Google között. Előbbi például igyekszik minél több autóba beprotezsálni az Alexát, utóbbi meg éppen szerdán mutatott be egy sor új hardvert, amelyeket mind az intelligens Asszisztenssel turbózott fel igen látványosan.

Rovatok