Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nem halálra dolgoztatott középiskolások fogják összeszerelni az iPhone X-et

2017. november 23., csütörtök 23:17

Az Apple iPhone fő beszállítója, a Foxconn bejelentette, hogy felhagynak azzal a gyakorlattal, hogy túlórában dolgoztassanak fiatalkorú diákokat.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Financial Times cikket írt arról, hogy az iPhone X gyártása során legalább hat fiatal gyakornok dolgozott napi 11 órát a cégnél.

A gyakorlat törvénysértőnek számít, mivel a kínai törvények értelmében a gyermekek legfeljebb heti 40 órát dolgozhatnak. A csengcsoui gyárban legalább 3000 diák dolgozik.

Az Apple azt mondta: ők úgy tudták, hogy középiskolás önkéntes gyakornokok dolgoztak ugyan az iPhone X-en, de szerintük nem szabadott volna túlórában dolgoztatni őket. A Foxconn és az Apple azt mondták, hogy a gyakornokok túlórapénzt és egyéb juttatásokat kaptak a munkáért.

Az Apple szeretné biztosítani, hogy a beszállítói láncban mindenki megkapja a méltóságot és tiszteletet, amit megérdemel. Tudjuk, hogy mindig van min javítanunk. Továbbra is azon leszünk, hogy jó benyomást keltsünk, és megvédjük a beszállítói láncunk dolgozóit.

– áll az Apple közleményében.

A jelentések szerint a Foxconn szeptemberben kölcsönözte a diákmunkásokat, hogy tarthassák a lépést a várható kereslettel, ami az iPhone X premierje előtt – az Apple közlése szerint – mérhetetlenül magas volt.

Az iPhone az Apple legfontosabb terméke. A cég bevételének több mint felét a telefonok adják. Július és szeptember között 46,6 millió iPhone-t adtak el. A Foxconn vitatható munkáltatói gyakorlatán viszont senki nem lepődhet meg.

(BBC News | Financial Times)

Rovatok