Index Vakbarát Hírportál

Kisbusszal törtek be, híres festményeket loptak, most a sötét weben árulják őket

2017. november 24., péntek 08:53

Április 1-jén éjjel fél négy körül egy kisbusz áttörte az új-zélandi International Art Centre üvegfalát. Az ütközés nem véletlen baleset volt: a tettesek magukkal vitték a cseh festő, Gottfried Lindauer két képét. Lindauer 1926-ban halt meg, és Új-Zéland egyik legkiemelkedőbb művészének számít.

Az egyik, 1884-ben festett kép most felbukkant a sötét weben. A dark web az internetnek az a része, amire a hagyományos keresők nem látnak rá, itt működik az online feketepiac. A Lindauer-festményt árusító eladó azt írja, hogy az eredeti, 133 éves Chief Ngatai-Raurét kínálja eladásra a White Shadow nevű online aukciós portálon.

Bár a dark weben tényleg mindenhez hozzá lehet jutni – kábítószerhez, fegyverekhez, gyerekpornóhoz –, az illegális műkincs-kereskedelem viszonylag újdonságnak számít. Nem csoda, hogy a festmény eredetiségét sokan megkérdőjelezték. A dark weben található termékeket egyébként is érdemes szkeptikusan kezelni, akár fagylaltos dobozban árult diszkontáras amfetaminról, akár vállról indítható rakétákról van szó. 

A Diabolo nevű felhasználó azt állítja, hogy a festmény három hónapja van nála, nem lopta, és nem is ismeri az embereket, akik lopták volna.

Ez az aukció nem a darknet-felhasználók 99 százalékának szól, mert nekik nincs ennyi pénzük. Szerintünk ez csak gazdagoknak és gyűjtőknek való (esetleg kormányoknak ;) )

– írja Diabolo. Azt nem árulta el, hogy a festmény még Új-Zélandon van-e.

A cikk írásának pillanatában a licit 35,1129 bitcoinnál tart. Ez nagyjából 76 millió forint, de ha hozzácsapunk még százmilliót, azonnal a miénk lehet a festmény. Négy napon belül szállítják, egy biztonságos fadobozba csomagolva.

A Wired megkereste az eladót, és kért tőle egy képet a festményről, hogy ellenőrizhesse a sztori hitelességét. A visszaküldött fotón egy post-it cetli is volt az aktuális időponttal, de még a galériatulajdonosok sem tudták megmondani a fotó alapján, hogy az eredeti képet ábrázolja-e.

Hamish Coney, a galéria ügyvezető igazgatója megkönnyebbült, hogy a képet nem pusztították el.

(Wired)

Rovatok