Index Vakbarát Hírportál

A Kaspersky vezetője azonnal elhagyná Oroszországot, ha kémkedésre kérnék

2017. november 28., kedd 23:37 | aznap frissítve

A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab vezérigazgatója kedden a cége körül október elején kirobbant botránnyal kapcsolatban elmondta, egyből elhagyná az országot, ha az oroszok kémkedésre kérnék – írja a Reuters.

Soha nem kértek minket arra, hogy kémkedjünk emberek után. Soha.

– mondta Jevgenyij Kaszperszkij vezérigazgató egy Londonban tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy kérték-e meg valaha arra, hogy kémkedjen nyugaton. Kaszperszkij kifejtette, hogy rengeteg félrevezető tudósítás látott napvilágot róluk az októberi botrány után, ezek azonban alaptalanok.

Az informatikai vállalat azért került tűz alá múlt hónapban, mert kiderült, hogy védelmi szoftvere révén hozzájutott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik hekkerprogramjához, az amerikaiak pedig azonnal az orosz kormányhoz kötötték az esetet. A cég elismerte a dolgot, de váltig állították – és állítják azóta is –, hogy azonnal kitörölték a kémprogram kódját, amihez harmadik fél nem fért hozzá, csak az őket egyébként lebuktató izraeli hírszerzés.

Ha az orosz kormány engem, vagy az alkalmazottaimat bármi rosszra kéri, kiviszem a céget az országból.

– fejtette ki a férfi, hozzátéve, hogy soha nem segítettek egyik állam hírszerzésének sem. Mint mondta, a termékeik arra vannak kitalálva, hogy megállítsák a támadásokat és felismerjék a kártevőket, nem arra, hogy kémkedjenek a felhasználók után.

Kaszperszkij azt mondta, az ügy és az ezt követő, Kaspersky programokra vonatkozó tiltás miatt a bevételük nagyjából 5-8 százalékkal kevesebb lesz az Egyesült Államokban, de a világ legtöbb részén továbbra is növekedik a cég, Európában pedig stagnálást prognosztizált a vezérigazgató. 

Rovatok