Index Vakbarát Hírportál

Halálhírét keltette a Google

2017. december 18., hétfő 17:14

Újabb fejezethez érkezik a Nagyok, Kovácsok és Tóthok online mizériája, és az alábbi történetnek az a legfőbb tanulsága, hogy a világ robotizálásában, a folyamatok automatizálásában a gyakori vezetéknév egyet jelenthet a halállal. Szó szerint. 

Alaposan elbánt Rachel Abrams amerikai újságírónővel a Google automatizált ismeretrendszerező eszköze, a tudásgráf, vagy ismertebb nevén: Knowledge Graph. Ez most a gépi tanulás alfája és omegája, több mint egymilliárd dologról rendelkezik ismeretekkel.

Abrams rákeresett a nevére, és a keresőoldal az arcképe mellett azt írta, hogy négy éve halott.

Elég hamar kiderült, hogy a tudásgráf algoritmusai összekeverték Ronald Reagan és George W. Bush elnökök egykori munkatársa, Elliot Abrams feleségével. A másik, valóban elhunyt Rachel Abrams szintén író volt, az írásai Amerika-szerte megjelentek a lapokban.

Igazából egyetlen dolgot kellett megoldani, hogy a Google leszedje a New York Times impresszumából automatikusan letöltött, a még élő Rachel Abramshez tartozó arcképet az elhunyt írónő adatai mellől. Itt kezdődött Abrams hosszas küzdelme a robotokkal.

A több tízezer embert foglalkoztató, több mint 750 milliárd dollárt érő Alphabetnél, vagyis a Google tulajdonosánál nem volt élő ember, aki foglalkozni tudott volna a problémával. Abrams ismételt megkeresései többnyire úgy értek véget, hogy az online leírások felé terelték, böngéssze csak azokat. Egyikben sem talált megoldást.   

Abrams mégsem hagyhatta, hogy egy webes keresésre téves információk kerüljenek elő róla. Az online találati eredmények jelentik azt az első benyomást, amitől nagyban függhet egy ember megítélése, vagy akár a későbbi munkavállalási lehetőségei. Az információk áradatából pedig egyre nehezebb kiszűrni a hamis állításokat.

Nagy nehezen elért egy alkalmazottat, aki közölte, hogy a Google tudásgráfjában három héttől három hónapig terjedhet, amíg kijavítanak egy hibát, és ezt úgy érheti el a legkönnyebben,

ha folyamatosan, különböző IP-címekről újra és újra és újra jelzi a hibát, esetleg más felhasználók, ismerősök bevonásával.

Nem túl kényelmes megoldás, de így talán elérhető, hogy valamelyik Google-dolgozó todo-listáján a legfontosabb tennivalók közé kerüljön az ügye. Vagy nem. Persze az is megoldás, hogy az ember megpróbál híresebbé válni a névrokonánál, és akkor a tudásgráf talán majd az üstökösként élre törő személyt teszi majd a találati lista élére. Ez viszont biztosan 3 hónapnál is tovább tartana.

Végül Abrams kénytelen volt kijátszani az újságírókártyát, amit a Google milliárdnyi felhasználójának igen kis része tehet meg. A média képviselőjeként fordult a Google sajtósaihoz, hogy segítsenek, és persze azt is közölte, hogy cikket fog írni az egészből (ez itt olvasható). Az eredmény? Órákon belül eltávolították a fiatal Rachel Abrams fotóját a hibás adatlapról, így az újságírónő megint az élők közt találta magát.

Rovatok