Index Vakbarát Hírportál

A robotok jobban olvasnak az embernél

2018. január 16., kedd 11:50

Az Alibaba olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, ami az emberi résztvevőket is maga mögé utasította a Stanford Egyetem szövegértési tesztjén. Hétfői közleményében az Alibaba azt írta: ez volt az első alkalom, hogy egy gép legyőzte az embert egy ilyen jellegű megmérettetésen.

A tesztet a Stanford Egyetem mesterségesintelligencia-szakértői szervezték, hogy mérhetővé tegyék a számítógépek egyre javuló szövegértési képességeit. Az Alibaba szoftvere volt az első, ami egy emberi résztvevőt is le tudott győzni.

Luo Si, a kínai vállalat mesterségesintelligencia-szakértője szerint ez mérföldkőnek számít az AI-fejlesztésben. Arról is beszélt, hogy az efféle fejlődés alighanem oda vezethet, hogy sokan elveszítik a munkájukat, amit gépek fognak átvenni. A szövegfelismerő technológia ugyanis számos területen felhasználható: ügyfélszolgálat, múzeumi bemutatók, orvosi tanácsadás – gyakorlatilag minden játszik. Ez viszont azzal jár, hogy a mesterséges intelligencia előre nem látható területeken is pótolhatja az embert.

Az Alibaba már a gyakorlatban is használta a technológiát. Amikor megrendezték a Singles Day-t – a világ legnagyobb online vásárlási eseményét –, mesterséges intelligenciát használtak, hogy válaszolhassanak az ügyfélszolgálathoz beérkező temérdek kérdésre.

(CNN)

Rovatok