Index Vakbarát Hírportál

Az Apple kidobta a Telegramot

2018. február 1., csütörtök 15:02

Törölték az Apple alkalmazásboltjából, az App Store-ból a Telegram üzenetküldő appot – írta Twitteren Pavel Durov, a Telegram elnök-vezérigazgatója.

Az alkalmazást nem sokkal azután törölték, hogy gyártója elérhetővé tett egy új változatot, a Telegram X-et, amelyet nulláról írtak újra, és a jelenleginél szebb-jobb-gyorsabb szolgáltatást ígértek vele. Ez az új változat androidos mobilokra már kiment, dz Apple készülékein még csak tesztüzemben működött – írja az MTI a Verge cikke nyomán.

Figyelmeztetést kaptunk az Apple-től, hogy felhasználóink nem helyénvaló tartalommal találkozhattak, és mindkét alkalmazást eltávolították az App Store-ból. Amint ettől megfelelően sikerül megóvnunk felhasználóinkat, az appok remélhetőleg visszakerülnek

– írta Durov.

Azt nem tudni, mi volt a konkrét probléma, és egyelőre az se világos, mikor lesznek ismét elérhetők az appok.

A Telegram ma már Twitter-szerű blogfelületként is üzemel, de ez volt az egyik első olyan mobilapp, amely végpontok közötti titkosított üzenetküldést és beszélgetést tesz lehetővé, bár ennek technikai megvalósítását sok szakértő kritizálta, és általában nem ajánlják azoknak, akiknél a biztonság és az anonimitás a legfontosabb szempont. 2017 decemberében 180 millió aktív felhasználója volt.

Durov a VKontakte nevű orosz közösségi portál alapítója, de az oldal irányításából később kiszorították, állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei, mert nem volt hajlandó adatot szolgáltatni a 2014-es ukrán válság szereplőiről. A Telegramot deklaráltan azzal a céllal hozta létre, hogy olyan kommunikációs lehetőséget teremtsen, amelyet az orosz biztonsági szervek nem tudnak lehallgatni. Később az új orosz törvény szerinti szigorú adatszolgáltatási kötelezettség ellen is tiltakozott a Telegram, de végül megadta magát

A Telegramot több ország kormánya bírálta, mert a titkosítás miatt bűnözők és terroristák, például az Iszlám Állam is előszeretettel használja.

Rovatok