Index Vakbarát Hírportál

Irán is betilthatja a Telegramot

2018. április 18., szerda 22:58

Irán alighanem hamarosan blokkolni fogja a Telegram üzenetküldő alkalmazást. A cég ellen Oroszországban már eljárás indult, mivel az orosz hatóságok felszólítása ellenére sem adták át az üzenetek feltöréséhez szükséges titkosító kulcsokat. Mivel Ali Khamenei ajatollah, Irán uralkodója nemrég bejelentette, hogy a nemzeti érdekek védelme miatt ő sem fogja használni a szolgáltatást, nem kizárható, hogy Irán is hasonlóan drasztikus lépésre készül.

A Telegramot csaknem 40 millióan használják Iránban. A titkosított üzenetküldő alkalmazás sokakat csábított át a rivális WhatsApptól. Többen használják, mint a Facebookot és a Twittert együtt – mondhatnánk, ha nem torzítaná képet, hogy Irán mindkettőt blokkolja. Az országban nemcsak üzenetküldésre, hanem saját bejegyzések közzétételére is használják a Telegramot.

Khamenei hivatala szerdán közölte, hogy bezárják az ajatollah hivatalos Telegram-csatornáját. Így tett az iráni alelnök, Eshaq Jahangiri is, és a közszolgákat is utasították, hogy hagyjanak föl a Telegram használatával. Az indoklás szerint mindez azért történt, hogy véget vessenek annak, amit a hivatalos személyek a Telegram országos monopóliumaként emlegetnek. A friss fejleményeket és a korábbi nyilatkozatokat összevetve elképzelhető, hogy

a Telegramot az egész országban be fogják tiltani, és egy hazai fejlesztésű alkalmazással fogják helyettesíteni. 

Az iráni tisztségviselők azért fújnak a Telegramra, mert a gazdasági nehézségek miatt tavaly év végén több tiltakozó demonstrációt szerveztek. Januárra a tüntetések 80 városra terjedtek ki. Emiatt a Telegramot hibáztatták; szerintük ez volt a tüntetésszervezéshez használt platform.  Az iráni technológiai miniszter a Telegram-alapító Pavel Durovot is megkereste azzal, hogy blokkolják azokat a csatornákat, amikről azt gyanítják, hogy álhíreket és gyűlöletpropagandát terjesztenek.

Az irániak általában heves ellenállással fogadják az online szolgáltatások blokkolását. Profin használják a szűrőprogramokat, hogy megkerüljék az állami tiltást, és gyakran több millióan váltanak egy új üzenetküldő platformra, ha a korábban használtat blokkolják. A Telegram is azután vált ennyire népszerűvé, hogy a kormány blokkolta a hozzáférést a Viberhez.

(The Guardian)

Rovatok