Index Vakbarát Hírportál

A bűnözők rámentek a kriptovalutás átverésekre

2018. július 10., kedd 15:33

A kriptovaluták népszerűségének és a kriptovaluta-tulajdonosok táborának gyors növekedése nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem: a Kaspersky Lab becslései szerint az elmúlt évben több mint 21 ezer ether kriptovalutát kerestek, ami több mint 10 millió dollárnak (2,8 milliárd forintnak) felel meg – írja közleményében a biztonsági cég, amely több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkolt tavaly.

A kiberbűnözők általában ebben az esetben is hagyományos adathalász módszerekhez hasonló trükköket használnak. A legnépszerűbb célpontok az ICO befektetők, akik a pénzüket startupokba fektetik a jövőbeli haszonszerzés reményében. (Az ICO az angol Initial Coin Offering rövidítése, a lényege nagyjából, hogy a startupok kriptovaluta kibocsátásával próbálnak tőkét bevonni.) A kiberbűnözők olyan hamis weblapokat készítenek nekik, amelyek hivatalos ICO projekt honlapoknak tűnnek, vagy megpróbálnak hozzáférni a címtáraikhoz, hogy adathalász emailek kiküldésével egy elektronikus pénztárcába csalogassák a befektetők kriptovalutáját – írja közleményében a cég.

A legsikeresebb ilyen támadások jól ismert ICO projektek neveit használják. Például a Switcheo ICO nevének felhasználásával a bűnözők több mint 6,85 millió forint értékű kriptovalutát loptak, miután egy hamis Twitter-fiókon keresztül elterjesztették a kamu linket. Egy másik nagyon hasonló példa az OmaseGo ICO esete, amelyben 300 millió forintnak megfelelő kriptovalutát kerestek a csalók. Végül a Telegram ICO körül keringő pletykák kihasználásával több száz hamis honlapot hoztak létre, amelyek "befektetéseket" gyűjtöttek.

A csalások egy másik csoportja a kriptovaluták hamis igérgetése. A módszer lényege, hogy az áldozatok kis mennyiségű kriptovalutát küldenek cserébe egy későbbi sokkal magasabb összegű megtérülésért. A bűnözők még hírességek, például Elon Musk és a Telegram-alapító Pavel Durov Twitter-fiókjait is imitálták. A hamis fiókok használatával a bűnözők össze tudják zavarni a Twitter-felhasználókat, akik bedőlnek a csalásnak és rákattintanak a hamis fiókok bejegyzéseire és válaszaira.

Korábban mi is hosszabban írtunk a kriptocsalások trendjéről, és arról, hogy miért lehet ekkorát kaszálni ilyen könnyen ezekkel az átverésekkel.

Rovatok