Index Vakbarát Hírportál

Eljött a letölthető lőfegyverek kora

2018. július 23., hétfő 19:58

A Trump-adminisztrációnak hála augusztus 1-jétől bárki előállíthatja 3d nyomtatással a saját lőfegyverét – írja a Guardian.

Az otthon nyomtatható legális fegyver egy per eredménye, amelyben a fegyver tervezője megegyezett az amerikai állammal. Cody Wilson, a Texasi Egyetem joghallgatója egy Felszabadító fantázianevű műanyag kézifegyver tervrajzát rakta fel az internetre még 2013-ban, ami a külügyminisztérium szerint kimerítette a fegyverexport tilalmának megsértését, ezért letiltották.

Wilson viszont beleállt a történetbe és perre ment, mert szerinte a fegyvertervét és annak közzétételét védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely az Egyesült Államokban hagyományosan a szólásszabadság sarokköve.

Hivatalosan is eljött a letölthető fegyverek kora

– közölte a döntés után a Defense Distributed nevű nonprofit szervezet, amelyet Wilson hozott létre, hogy ezen keresztül fegyvereladásokból finanszírozza a jogi harcát.

Wilson terveit ezentúl bárki letöltheti, és egy 3d nyomtató segítségével akár otthon is előállíthatja a fegyvert, nagyrészt a nyomtatóba tölthető műgyantából. Az ütőszeg az egyetlen alkatrész, amelynek fémből kell lennie, hogy a fegyver megfeleljen a fegyverek felderíthetőségéről szóló 1988-as törvénynek.

A döntést értelemszerűen a fegyverlobbi ünnepli, a fegyvertartás szigorúbb szabályozásáért küzdő aktivisták pedig óriási hibának tartják.

Az amerikai fegyvertartás szabályozása körüli harcról legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok