Index Vakbarát Hírportál

Kínai hackerek törtek be a Pentagon adatbázisába

2009. április 22., szerda 15:15 | aznap frissítve

Hackerek jutottak be a Pentagon és a Lockheed Martin repülőgépgyár közös projektjének, a Joint Strike Fighternek adatbázisába, és az amerikai légierő légiirányítási rendszerébe – ismerték el az amerikai védelmi minisztérium illetékesei.

Több ezer gigabájtnyi adatot sikerült letölteniük a támadóknak az adatbázisból. A Wall Street Journal értesülései szerint az adatok az F-35 lopakodó vadász elektronikai rendszerének terveibe sikerült belenyúlniuk a támadóknak, és ez megkönnyítheti a gép elleni védekezést a hackerek megbízói számára. A Washington Postnak nyilatkozó illetékesek szerint viszont az ellopott adatok nem voltak kritikusak a gép fejlesztésének szempontjából.

Jim McAleese, a Lockheed Martin mérnöke szerint az ellopott adatok főként a repülő karbantartásával kapcsolatosak (példaként azt a leírást említette, ami meghatározza, hány repült óra után milyen ellenőrzéseket kell elvégezni a sugárhajtóművön), és nem jelentenek semmiféle sebezhetőséget.

Az F-35, a hadseregnél használt kódnevén Lightning II (az első Lightning a második világháborúban használt legendás vadászgép, a P-38 volt) az amerikai légierő történetének legdrágább fegyvere: a 2003 óta zajló fejlesztés költségvetése 40 milliárd dollár, a hadrendbe állítani tervezett 2400 gép legyártása további 300 milliárd dollárba fog kerülni. A gép alapvetően csapásmérő vadász, de lopakodó, légvédelmi, és taktikai bombázó bevetésekre is alkalmas; a bevezetését 2011-re tervezik.

A hackerek valószínűleg Kínából származtak; bár azt a hivatalos nyilatkozatokban is kiemelik a Pentagon illetékesei, hogy egy profi hackernek elég könnyű a neten álcázni a valós tartózkodási helyét. Az amerikai védelmi minisztérium egyébként a napokban jelentette be, hogy megsokszorozza az online biztonságra fordított erőforrásait.

Rovatok