Index Vakbarát Hírportál

„123456” a leggyakoribb Hotmail-jelszó

2009. október 8., csütörtök 11:42 | aznap frissítve

Egy informatikai biztonsággal foglalkozó elemző megvizsgálta a pár napja nyilvánosságra került Hotmail-jelszavakat. Nevek és „123456” voltak a leggyakoribbak.

Az ismeretlen adathalászok által összegyűjtött Hotmail-azonosítók és jelszavak hétvégén kerültek nyilvánosságra. A körülbelül tízezer azonosítót tartalmazó listán csak a-val és b-vel kezdődő azonosítók voltak, ami azt sejteti, hogy az adathalászok sokkal több felhasználó fiókjához férnek hozzá. A lista a PasteBin oldalon jelent meg, ahonnan hamar leszedték, de Bogdan Calin, az Acunetix informatikabiztonsági cég elemzője előtte még le tudta menteni. Calin kielemezte a júzerek jelszóadási szokásait, és most közzétette az eredményt.

A leggyakrabban használt jelszó „123456” volt, ami 64-szer szerepelt a tízezres listán. Az első húsz jelszóban sok spanyol név volt, például az Alejandra vagy az Alberto, ami azt sugallja, hogy főleg spanyolul beszélő júzerek voltak az adathalászok áldozatai. A jelszavak 42 százaléka csak kisbetűket használt a-tól z-ig, és csupán a jelszavak hat százalékában volt szám is vagy más karakter. Körülbelül kétezer jelszó csak hat karakter hosszú volt, a leghosszabb jelszó pedig éppen harminc karakter („lafaroleratropezoooooooooooooo”).

A lista nyilvánosságra kerülése óta kiderült, hogy nemcsak a Microsoft szolgáltatását érte phishing támadás, hanem a többi nagy cég levelezőrendszerét is. Kedden a BBC arról számolt be, hogy egy, a Gmailhez, a Yahoo!-hoz, illetve az AOL-hoz tartozó azonosítókat tartalmazó lista is eljutott hozzájuk. A cégek szakértők bevonásával vizsgálják a történteket, nem tudni még azt sem, hogy mennyi ideig, mekkora számban gyűjtögettek a támadók adatokat. A vállalatok szóvivői egyhangúan javasolják a felhasználóknak a levelezőfiókok bejelentkezési adatainak azonnali megváltoztatását.

Rovatok