Index Vakbarát Hírportál

Ledek mondják meg a mobilnak, hogy hol van a vécépapír

2015.05.26. 17:04

Az okostelefonunk meg tudja mondani, hogy a gigantikus áruházakban mit hol találunk. A Philips világítási részlege azzal a nagyszerű megoldással állt elő, hogy az navigációhoz szükséges információkat belekódolják a boltokban használt ledek látható fényébe. 

A megoldás némi plusz kiadással jár, mert minden egyes ledet fel kell szerelni egy kommunikációs modullal (ezt visible light communication, VLC néven érdemes keresni). A szintén bolti navigációra szánt bluetooth jeladókkal szemben a VLC-nek van egy igen előnyös tulajdonsága: egyébként is kell világítani a boltokban. Bluetooth jelekre azonban semmi szükségünk sincs, és ha azokat fogadni akarjuk, akkor ezt előbb be kell kapcsolni a hálózati beállításoknál.

A VLC esetében a bolti navigációs app a telefon előlapi kameráját használja, amihez a hozzáférést nem kell engedélyezni, ezt megteszi az alkalmazás helyettünk. A VLC-app az érzékelt fény alapján megmondja, hogy hol vagyunk, és útvonalakat tud javasolni a bevásárlólistánkon lévő termékekhez.

A francia Carrefour áruházlánc már kísérletezik a megoldással, és azt állítja, hogy a Lillében lévő óriási boltjában felére tudta csökkenteni az energiaszámlát a ledek bevezetésével.

Lazán kapcsolódik ide az a hír, hogy a Google hangokkal kísérletezik: letölthetünk a Chrome böngészőhöz egy Google Tone nevű kiegészítőt , amely furcsa pittyegésekkel, a hangszórón át küldi ki a megosztott url-eket a közelben lévő, szintén ilyen kiegészítővel bővített számítógépekre.

Megnéznénk azt a diszkót, ahol a Google keveri a zenét, a Philips pedig a fényeket.     • Tippek
  • Lakáshitel

Rovatok